Sök Meny

Ellen Key mitt i världen

Från Strand till strand till strand

Köp boken

Ellen Key (1849–1926) blir aldrig inaktuell. Som författare, opinionsbildare och samhällsvisionär utövar hon fortfarande inflytande. En gigant i sin samtid, älskad, missförstådd och ibland hånad – Ellen Key var känd vida utanför Europas gränser. Hon var en av Sveriges främsta kulturpersonligheter, en pionjär insnärjd i sin tids alla tankegångar och debatter. Komplicerad i såväl person som gärning, men också en eklektisk tänkare av vikt inom en rad olika områden – från design och pedagogik till frågor om kön och religion – vid en tid då kvinnor inte förväntades ta plats i offentligheten.

Ellen Key har påverkat allt från den moderna skolan till kvinnans rätt till orgasm och hon tog sig den närmast konstnärliga rätten att säga emot sig själv, samtidigt som litteraturen och yttrandefriheten löper som en röd tråd genom hennes motsägelsefulla textvärld. Ellen Key mitt i världen utgör en introduktion till en lika betydande som snårig tänkare. Lär känna författaren och människan Ellen Key, närvarande i alla tider.

Boken tar sin utgångspunkt i seminarieserien Från Strand till strand till strand som arrangerades av Folkuniversitetet, Göteborgs universitet, Ellen Keyinstitutet och Partille, Ödeshögs och Västerviks kommuner 2009–2010. Bland deltagarna fanns Ulrika Knutson, Ronny Ambjörnsson och Anneli Jordahl. Den är skriven av kulturskribenten Lis Hellström Sveningson, för illustrationerna står Ulf Sveningson som tidigare under 30 år var tecknare vid Göteborgs-Posten.

  • ISBN: 978-91-85359-10-3
  • Utgivningsår: 2011
  • Bandtyp: Häftad
  • Sidor: 96
  • Vårt pris: 129:-

Röster om Ellen Key mitt i världen:

"Resultatet är utomordentligt lyckat. Ellen Keys betydelse som opinionsbildare, hennes syn på kvinnan och kärleken, skolan, yttrandefriheten i tal och skrift och hennes komplicerade men engagerande personlighet – allt detta behandlas ... Tecknaren Ulf Sveningsons fina illustrationer förstärker det positiva intrycket"
Bodil Silwer, BTJ-häftet 

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Hur beställer jag?

Privatkund/företag
Använd beställningsformuläret. Du kan även mejla din beställning. Vänligen ange namn, e-postadress och leveransadress. Du kan även köpa våra böcker hos din lokala bokhandel och Adlibris.

Bokhandel
Våra titlar är tillgängliga på Bokinfo.

Har du ett manus?

Har du skrivit en text som du vill få publicerad? Vi arbetar med utgivning av facklitteratur inom humaniora, vetenskap, språk och samhällsfrågor. Vi läser gärna ditt manus. Kontakta oss.