Sök Meny

Elva sidor av Taube

– en antologi

De flesta ser förmodligen Evert Taube som en glad och sorglös bohem. Tvärtemot den gängse bilden vill Elva sidor av Taube presentera ett mångfacetterat konstnärskap. Genom bidrag från litteratur-, musik- och konstvetare, liksom från kulturjournalister och andra som följt Taubes arbete på nära håll, tecknas ett vidgat och fördjupat porträtt. Läsaren får möta allkonstnären Evert Taube – från den tidiga kabaréscenens glade gamäng till den lärde nationalskald han var vid slutet av sitt liv.

Antologin tar sin utgångspunkt i en seminarieserie om Evert Taube som arrangerades på Jonsereds herrgård 2006–2012 och samlade flera av Sveriges ledande Taubekännare. Bland författarna finns David Anthin, Martin Bagge, Jacob Forsell, Lars Lönnroth, Martin Nyström, Bo Strömstedt och Maria Taube. Boken är rikt illustrerad med fotografier ur Taubearkivet och illustrationer av Ulf Sveningson.

Elva sidor av Taube är utgiven med stöd av Svenska Akademien, Stiftelsen Olle Engkvist Byggmästare och Kungl. Patriotiska Sällskapet. I samarbete mellan Folkuniversitetet, Göteborgs universitet och Svenska Visakademien. 

  • ISBN: 978-91-85359-12-7
  • Utgivningsår: 2014
  • Bandtyp: Häftad
  • Sidor: 287
  • Boken är slutsåld

Röster om Elva sidor av Taube:

"Författare med så vitt skild bakgrund leder till många perspektiv och till att bilden av Taube blir bredare än djup. Detta inte ämnat som kritik, tvärtom är perspektivrikedomen en förutsättning om man vill väcka intresse för Taube och hans verk bland nya generationer ... Och efter att ha läst Elva sidor av Taube är man benägen att säga att den lyckas förmedla en god bild av en fascinerande person och konstnär."
Morgan Palmqvist, BTJ-häftet

"En mycket innehållsrik bok om vår främste nationalskald."
– Sven Wernström, Folkbladet 

"En Taube för vår tid ... Det säger sig självt att boken är omväxlande och delvis rolig att läsa."
– Carlhåkan Larsén, Sydsvenskan

"En läsvärd bok, där landets förnämsta Taubekännare berättar om nya sidor av nationalskalden."
– Tore Hartung, Västgötalitteratur nr 2 2014

"Fram tonar bilden av levnadskonstnären och livsnjutaren men också av den hårt arbetande multikonstnären som kom att bli en folkkär trubadur"
– Jan Olof Rudén, Nordisk tidskrift för visor nr 4 2014

Press

"Unik Taubeafton i Vara", Väst-Göta Tidningar

"Ny bok fördjupar bilden av multikonstnären Evert Taube – intervju med Marita Rhedin", Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Hur beställer jag?

Privatkund/företag
Använd beställningsformuläret. Du kan även mejla din beställning. Vänligen ange namn, e-postadress och leveransadress. Du kan även köpa våra böcker hos din lokala bokhandel och Adlibris.

Bokhandel
Våra titlar är tillgängliga på Bokinfo.

Har du ett manus?

Har du skrivit en text som du vill få publicerad? Vi arbetar med utgivning av facklitteratur inom humaniora, vetenskap, språk och samhällsfrågor. Vi läser gärna ditt manus. Kontakta oss.