Sök Meny

Till stjärnorna

Studier i populärastronomins vetenskapshistoria under svenskt 1900-tal

Köp boken

Varför ägnar sig forskare åt populärvetenskap? Hur kommer det sig att de vid sidan av sitt dagliga forskningsarbete lägger tid och möda på att förmedla sina kunskaper till andra?

I Till stjärnorna försöker vetenskapshistorikern Johan Kärnfelt att närma sig detta spännande problemområde. Scenen är det tidiga 1900-talets svenska astronomi och aktörerna några av våra mest kända astronomer. Vi får bland annat följa Nils Nordenmarks arbete som populärvetenskaplig författare och som Svenska astronomiska sällskapets dynamiske sekreterare, Östen Bergstrands försök att formulera ett nytt populärvetenskapligt stilideal, och Knut Lundmarks vidlyftiga arbete med att föra ut astronomin.

Det visar sig också att astronomerna verkligen hade goda skäl att offra kvällar och helger åt att popularisera. Tidens så centrala folkbildnings-strävanden stod emellertid långt ned på agendan. Istället framträder populärastronomin som en integrerad del i det vetenskapliga arbetet. När forskarna valde att popularisera, så var det i första hand för att tillgodose rent astronomiska intressen.

Johan Kärnfelt är studierektor och forskare vid Institutet för studier av kunskapsbildning och Institutionen för idéhistoria och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.

  • ISBN: 91-85359-01-7
  • Utgivningsår: 2004
  • Bandtyp: Inbunden
  • Sidor: 380
  • Vårt pris: 149:-

Röster om Till stjärnorna:

"Levande och lärorik astronomihistoria, som … har många beröringspunkter långt utanför den astronomiintresserades krets. Rekommenderas alla med intresse för folkbildning"
– Jan Sandström, Asterisken/Arvika Nyheter

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Hur beställer jag?

Privatkund/företag
Använd beställningsformuläret. Du kan även mejla din beställning. Vänligen ange namn, e-postadress och leveransadress. Du kan även köpa våra böcker hos din lokala bokhandel och Adlibris.

Bokhandel
Våra titlar är tillgängliga på Bokinfo.

Har du ett manus?

Har du skrivit en text som du vill få publicerad? Vi arbetar med utgivning av facklitteratur inom humaniora, vetenskap, språk och samhällsfrågor. Vi läser gärna ditt manus. Kontakta oss.