Sök Meny
bänk i trädgård för trägårdsdesign

5 tips för bättre trädgårdsdesign

Vill du få till den perfekta trädgården? Har finner du 5 snabba tips att ta med dig på vägen.

Låt det ta tid!

Låt planeringen ta tid, speciellt om det är en ny trädgård. Gå runt i trädgården och "känn in den". Sitt på olika platser vid olika tider och betrakta trädgården ur olika synvinklar. Ha inte för bråttom med att ta ner träd – se dem som en tillgång!

Tomtens förutsattningar

Trädgårdsdesign är inte bara en fråga om färg och form. Det är också viktigt att du funderar på de behov som finns och platsens förutsättningar. Börja med att gör en inventering av tomten. Vad är det för jord? Hur går solen? Var finns det skugga?

Naturen som förebild

Att efterlikna naturen är en bra regel när du planerar din trädgård. Till exempel kan du ha växtlighet i olika höjder; ett större träd som "möter" huset, under det buskar som ramas in av perenner och slutligen lägre marktäckare som minimerar bar jord. Miljön blir inte bara vacker, utan även mer lättskött.

Skapa rum

Tänk dig trädgården som ett hus med väggar, golv och tak. Din uppgift är att skapa rum i huset. Det är bra att få till en grön stomme, gärna med mycket vintergrönt som ger en fin grund året om. Därefter "pyntar" du med blommor och andra växter.

En röd tråd

Tänk ut ett tema för trädgården, eller en röd tråd som återkommer på olika sätt. Det ger en helhetskänsla som knyter ihop trädgårdens olika delar. Den råda tråden kan bestå av såväl växter som färger, former eller materialval.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning

Kontakta oss!

Här hittar du kontaktuppgifter till vår personal i Göteborg.

Kontakta oss!

Våra tolkutbildningar

Till utbildningarna

Föreläsningar i Göteborg

Missa inte våra föreläsningar i olika intressanta ämnen. Många av dem är helt gratis!

Se hela utbudet

Få vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Kvalitet och Miljö