Bosse Blomén Svensson

”Konsten - ett sätt att kommunicera och att nå harmoni”

Vill du bli bra på att måla? Då ska du skissa och teckna mycket och inte vara för feg. Det menar konstnären och kursledaren Bosse Blomén Svensson, som undervisat i måleri i mer än 25 år. I höst håller han i två akvarellkurser på helgen, en i Värnamo och en i Jönköping. Dessutom är han aktuell med två utställningar.

Bosse Blomén Svensson är född och uppvuxen i Värnamo, men bor numera i Anderstorp. Som barn tillbringade han somrarna vid Hallandskusten och bitvis i Skåne.

– Jag försöker att vistas där så mycket jag kan, eftersom det är den naturen som är ”jag” och som är grunden för min inspiration.

Förutom att Bosse undervisar på ett estetprogram på en gymnasieskola, leder han kvällskurser, helgkurser och sommarkurser. Han har studerat på en folkhögskola med bild- och forminriktning i Växjö, efter gymnasiet, och sedan vidare på konstskolor i Hamburgsund och i Stockholm.

Hur kom det sig att du började måla?
– Jag har nog gjort det sedan jag var liten, och i mina mor- och farföräldrars hus fanns det alltid mycket konst att titta på. En klassföreståndare och tillika bildlärare som jag hade under högstadiet var den som ”såg mig” och som vid ett kvartsamtal med mina föräldrar uppmuntrade dem att låta mig få börja på en kvällskurs i oljemåleri. Där – som fjortonåring – hittade jag rätt och på den vägen blev det.

Har du någon utställning på gång?
–  Jag medverkar i en utställning i Edsvik konsthall, i Sollentuna, tillsammans med flera andra utställare. Däribland Pedram Fazelzadeh, från SVT:s ”Konstnärsdrömmar”. Det är kul för han var min stora favorit i det programmet. Utställningen pågår mellan den 30 september och 5 november 2017. Jag kommer även att delta i en utställning med fem andra i Ulricehamn i höst. Jag har ansökt till Liljevalchs vårsalong, men inte fått svar än. Jag hoppas på att bli antagen...

Vad är roligast med att undervisa?
– När det gäller att undervisa på kvälls-, helg- och sommarkurser är det roliga att man får fokusera på sitt ämne och inget annat runt omkring. Människor som kommer till kurserna gör det av egen vilja, betalar för det och visar stort intresse och engagemang. För min del ger det mig mer energi än det tar energi. Det är kul att dela med sig och att inspirera, man får så mycket tillbaka.

Varför ska man gå kurs i akvarellmåleri?
– Ja, det kan man undra. Det har blivit väldigt populärt med just akvarellkurser och det dräller av dem, säkert också av skiftande karaktär. Kanske för att mästare som Arne Isacsson, Lars Lerin och några till har etablerat det som en seriös konstform, inte bara ”vattenfärgsskisser” på ett papper. Det gav ju ett uppsving som jag tror har påverkat intresset hos människor som tycker om att måla.

– Dessutom är det en utmaning som jag tror många gillar eftersom det är ett material som ”bråkar” lite med oss. Det är mötet mellan pigment och vatten som lever sitt eget liv och där man hela tiden måste vara närvarande och styra för att få det någorlunda som man vill. Det är ett material som är kul att experimentera med. Det är också lättare att ha med sig akvarellfärger på målarresor, eftersom det torkar snabbt och inte väger lika tungt som stora målarskrin med oljefärgstuber och kladdiga linnedukar – även om det också är ett fantastiskt material att arbeta med.

Har du något måleritips att dela med dig?
– Det finns många att dela med sig av, men A och O är att teckna mycket, att skissa. Det ger ögat och handen träning och kunskap som man har nytta av när man sedan ska måla. Det är viktigt att känna in motivet, att se och förstå hur det ser ut i komposition, riktlinjer, färg och form. Genom att bli en bra tecknare så blir man också en bra målare, oftast. Ett annat tips är också att våga. Var inte för feg. Det går alltid att rätta till om något känns fel, även i en akvarell – vilket många inte tror, men det går faktiskt.

Vad betyder konst för dig?
– Det betyder mycket. För mig är det ett sätt att nå harmoni genom att själv hålla på. Det är också ett sätt att kommunicera med sin omgivning, att sprida tankar och budskap, ett sätt att tolka och formulera sig i bildform. Man blir heller aldrig fullärd. Det finns hela tiden nytt att upptäcka, som en djup brunn man bara kan ösa ur hela tiden.

Har du någon dold talang eller motto?
– Några dolda talanger kan jag inte komma på just nu, men det kanske kommer när jag minst anar. Men ett motto för mig är att prioritera sådant man finner viktigt, att hitta egentid då och då som bara är din eller min, där man själv får hålla på att odla det kreativa intresse man har, ensam eller i gemenskap med andra, att inte alltid tänka på att alla ”måsten” ska gå före innan man får den där egentiden. Livet rusar fram så ta vara på dagen och gör sådant du tycker är kul och viktigt för dig, odla dina intressen och utvecklas inom det som människa. Det skapar ofta harmoni och balans i livet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Kontakttolkutbildningen Konstateljén

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners