”Spanska är ett sätt att leva och njuta av livet”

Inés Ponce Giménez är lärare i spanska på Folkuniversitetet i Gislaved. Hon växte upp i spanska Pyrenéerna och har jobbat med allt från företagsekonomi, marknadsföring och kommunikation till spanska delikatesser innan hon blev lärare. Det bästa med att undervisa är att kunna inspirera och motivera eleverna och att se deras framsteg.

2012 flyttade Inés till Sverige och startade ett företag inom spanska delikatesser och marknadsföring av spanska Pyrenéerna.

– I samband med det började jag också undervisa i spanska för vuxna och ordnade språkresor till Pyrenéerna. Då fick jag också möjlighet att utbilda mig till lärare online. Nu undervisar jag i spanska på Folkuniversitet i Gislaved och på olika högstadieskolor i kommunen.

Varför ska man lära sig spanska?
– Spanska är ju ett jättestort språk. Det finns nästan 500 miljoner människor som har spanska som modersmål i 20 olika länder runt om i världen. Men spanska är inte bara ett språk. Det är också ett sätt att leva och njuta av livet. Spanjorer är väldigt glada och vi behöver inte så mycket för att leva gott. Vi är proffs på att njuta av små saker, som en bra konversation med en nära vän, medan vi äter tapas och dricker ett glas vin, eller av solen som värmer våra ansikten. Om man kan spanska ökar man möjligheterna att kunna kommunicera med människor som har mycket att berätta om kultur, historia, gastronomi, vetenskap med mera.

Du har undervisat i fyra år nu, vad är roligast med att undervisa?
– Jag älskar att se elevernas framsteg. Varje lektion är också en möjlighet att få påverka deras liv positivt. Jag brukar inspirera och motivera eleverna med olika lekar, låtar och intressanta texter. Både vuxna och ungdomar är ofta oroliga och bekymrade idag, och under mina lektioner försöker jag göra så att de glömmer bort sina bekymmer för ett tag. Om de vill komma tillbaka nästa lektion, då har jag lyckats.

Vilka vill lära sig spanska?
– Eleverna kommer både från Sverige och andra länder och är allt mellan 20 och 90 år. De vill gärna resa till ett spansktalande land på semestern, flytta dit när de är pensioner eller jobba där. Många vill behärska språket för att lättare komma in i samhället och komma närmare de som bor där.

Vilket är ditt favorituttryck på spanska?
– ”Cuando la vida te da limones, haz limonada”. Rent bokstavligt betyder det att när livet ger dig citroner, gör då lemonad. Innebörden är att det gäller att ta vara på tillfället. Fånga dagen helt enkelt!

Har du en dold talang?
– Jag älskar när människor som jag umgås med mår bra. Om det inte känns som det brukar jag le och försöka sprida min glädje och mitt positiva sätt att leva till dem. Det är mitt verktyg för att lyckas i vardagen.

Vad heter kunskap förändrar på spanska?
– El conocimiento transforma.

Kort fakta om Inés Ponce Giménez:
Inés kommer från Jaca, i spanska Pyrenéerna, är gift och har tre barn. Hon läste företagsekonomi och kommunikation på universitet i Spanien och har jobbat med det under 20 år. År 2010 startade hon eget företag inom kommunikation och evenemang. Förutom spanska pratar Inés även franska, engelska och svenska. Hon är mycket aktiv i olika spanska föreningar. På fritiden älskar hon att umgås med vänner och familjen i naturen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Kontakttolkutbildningen Konstateljén

Samarbetspartners

Vi samarbetar med olika föreningar och projekt i Jönköping, här kan du läsa om några av de samarbeten vi har just nu.

Våra samarbetspartners