Du är här:
Ulf Wigert om Stöd och matchning

"Handledaren har en tät kontakt med deltagaren"

Det handlar om att precisera behovet för den enskilda individen och att vara lösningsfokuserad. Så beskriver Ulf Wigert några av framgångsfaktorerna bakom Stöd och matchning på Folkuniversitetet.

Stöd och matchning är ett projekt för arbetssökande som vill ha hjälp att hitta ett arbete eller en utbildning som matchar deras erfarenhet och intressen. Ulf Wigert jobbar som utbildningsledare inom arbetsmarknadsuppdrag på Folkuniversitetet och har lång erfarenhet av att jobba med Stöd och matchning.

– Inledningsvis kartlägger vi vad som behövs för att deltagaren ska nå sina individuella mål. Om de har otydliga mål gäller det att konkretisera dem så att de går att uppnå inom en snar framtid, berättar Ulf.

– Någon annan kanske har ett väl definierat och realistiskt mål. Då kan det räcka med att vägleda deltagaren så att han eller hon får möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare. Vi hjälper exempelvis till med att ordna studiebesök på olika arbetsplatser som kan passa deltagaren, fortsätter han.

Viktigt att vara resultatorienterad

Arbetsgivarkontakter kan tas av den personliga handledaren, men målsättningen är att stötta deltagaren så att denne själv tar kontakt. Ulf betonar att det alltid handlar om individuella processer som kan skilja sig mycket åt mellan olika deltagare.

– Det är viktigt att vara resultatorienterad från början till slut. Vi behöver lära känna deltagaren för att kunna kartlägga dennes behov och potential. Detta innebär att handledaren har en tät kontakt med deltagaren. Samtliga deltagare träffar också en studie- och yrkesvägledare vid minst ett tillfälle.

Folkuniversitetet skräddarsyr en lösning

Om en deltagare står lite längre ifrån arbetsmarknaden kan Folkuniversitetet erbjuda extra stöd, till exempel samhällsinformation, datakurser eller svenskundervisning. Stöd och matchning handlar till stor del om att precisera behovet och skräddarsy en lösning som passar den enskilda individen.

– Ett lyckat exempel är en deltagare i Kungsbacka som aldrig har gått i skola i sitt hemland. Efter att hon deltagit i Stöd och matchning hos oss har hon blivit erbjuden jobb. Framgångsreceptet bakom detta är huvudsakligen vårt upplägg där handledaren har dragit i olika trådar och gjort sitt yttersta för att få ut deltagaren i arbete, berättar Ulf Wigert.

Det finns även många exempel där det inte har behövts särskilt mycket stöd. Ibland kan det räcka med enkla justeringar, exempelvis att öva presentationsteknik, telefonträning och intervjuträna.

– Vi lägger mycket tid på intervjuträning när vi ser att en deltagare börjar närma sig den senare delen av processen. Vi gör hellre en intervjuträning för mycket än en för lite, avslutar Ulf.

Se alla våra kurser i
Kungsbacka

Folkuniversitetet Kungsbacka

Stöd och matchning

Toggle module

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Pensionärsuniversitetet

Pensionärsuniversitetet i Kungsbacka

Miljöpolicy

Toggle module

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer