Sök Meny

Jag vill få folk att fundera på saker de inte tänkt på tidigare

Med föreläsningar som ’Den Skoningslöse’, ’Maktspelerskan’ och ’Furste av Norden’ vill forskaren och författaren Erik Petersson öka intresset för historia. I sommar disputerar han på sin avhandling om Vadstena krigsmanshus – en spännande historia som han kommer att berätta om under tre vandringar i krigsmanshuset under sensommaren 2017.

Erik Petersson är forskare vid Linköpings universitet och författare till snart sex böcker – den sjätte kommer nu under våren 2017. När han föreläser gör han det främst utifrån sina böcker om den svenska stormaktstiden. Men det händer också att han får förfrågningar om att prata om andra ämnen – oftast inom perioden 1400-1700-tal som är den tidsperiod som ligger närmast hans forskningsområde.

Vadstena krigsmanshus
I sommar disputerar han på sin avhandling om Vadstena krigsmanshus, en inrättning som tillkom under stormaktstiden för att ta hand om sårade och gamla soldater. Det var under en minst sagt ansträngd tid för den svenska statsmakten, då man brukar tala om att runt nittio procent av statsmaktens utgifter gick till krigsmakten.

 – Ändå lade man uppenbarligen energi och pengar på att ta hand om sårade och gamla soldater som inte hade några andra försörjningsmöjligheter. Det sätter hela militärstatsbygget i ett annat, mer medkännande ljus. Trots de svåra tiderna var statsmakten tvungen att ta hand om de soldater som återvände, berättar Erik.

Tre vandringar i Vadstena
Om den här spännande historien kommer Erik att berätta under tre vandringar i krigsmanshuset under sensommaren.

 – Det var inrymt i de gamla klosterbyggnaderna, vilka byggdes om ganska kraftigt för att passa som krigsmanshus. Idag är de flesta spåren borta, men vi kommer upptäcka att det finns en intressant och numera oftast bortglömd historia som döljer sig i miljöer som vi förknippar med helt andra verksamheter.

Viktigt och roligt att möta en publik
 –  Det allra roligaste med att föreläsa är att folk återkommer och vill höra om nya saker, igen och igen och igen. Sedan är det förstås kontakten med människor – både före, under och efter själva föreläsningen, som är både viktigt och roligt.

En av Eriks populäraste föreläsningar går under namnet ”Den skoningslöse” och handlar om Karl IX som var kung alldeles i början av 1600-talet. En annan är ”Maktspelerskan” som handlar om drottning Kristina och hennes liv som makthavare och kvinna på 1600-talet. Föreläsningen ”Furste av Norden”  tar avstamp i hans senaste bok om Kristian Tyrann och om Norden under de första årtiondena på 1500-talet.

– Nu i vår kommer jag att hålla en föreläsning med titeln ”Axel Lillie – vägen till stormaktstidens elit” som kommer äga rum på Löfstad Slott.

– För mig är det viktigt att fånga och förmedla själva fascinationen inför ämnet jag pratar om, och det är häftigt när man märker att åhörarna rycks med och börjar fundera på saker som de kanske inte hade tänkt på tidigare. Till exempel, vem var Kristian Tyrann egentligen? Är det vi hört om honom hittills verkligen sådan han var?

Varför ska man gå på dina föreläsningar?
 – Både för underhållningens skull och för att lära sig något nytt! Jag försöker kombinera båda sakerna och göra det spännande och medryckande, samtidigt som jag vill ge kunskaper som man inte hade tidigare.

 – Allra helst vill jag förstås att föreläsningarna ska öka intresset för historia, och få folk att läsa och diskutera detta ämne som är så viktigt och fascinerande!

 

Erik Petersson har doktorerat i historia vid Linköpings universitet. Hans avhandling ”Sårade soldater – livet efter stormaktstidens krig” är utgiven på Natur & Kultur. Han har även skrivit flera böcker om den svenska stormaktstiden.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svenska från dag 1

Senioruniversitetet i Linköping

Senioruniversitetets aktuella program