Sök Meny
Wladimir Aristegui

Ett priviligium att jobba med integration

Sedan jag började på Folkuniversitetet har aldrig den ena dagen varit den andra lik och det fascinerar mig att jag hittills aldrig haft en tråkig dag! Jag älskar nya utmaningar och att få testa mina kunskaper i olika situationer, det får jag verkligen göra i mitt nuvarande uppdrag.

Hej, vem är du?
- Jag heter Wladimir Aristegui och jobbar på Folkuniversitetets kontor i Linköping. Jag är utbildad musikpedagog och musiken har gått som en röd tråd genom hela mitt liv. Jazz och svensk folkmusik ligger mig närmast om hjärtat och under en period jobbade jag som frilansande slagverkare, turnerade och spelade in några skivor. Jag älskar musik och hoppas att mina två söner också kommer att göra det.

Vad jobbar du med?
-
Jag är samordnare och arbetar även som jobbcoach för våra arbetsmarknadsuppdrag i Östergötland och ansvarar för innehållet för vår del inom Korta vägen, där jag även jobbar som jobbcoach. Korta vägen är ett arbetsmarknadsuppdrag under Arbetsförmedlingen där vi samarbetar med Linköpings Universitetet.
Korta vägen vänder sig till utländska akademiker som har minst en treårig universitetsutbildning från sitt hemland och som har varit i Sverige i högst tre år. Det är ett jättespännande program som är oerhört dagsaktuellt och som verkligen gör skillnad. Deltagarna på Korta vägen studerar svenska intensivt under 26 veckor och får sedan möjlighet att komma ut på kvalificerade praktikplatser inom sin specifika kompetens. Efter det kommer ett stort antal direkt ut i arbete eller till fortsatta studier.
Jag känner mig priviligierad att få vara delaktig i deras resa och att få kunna bidra till en bättre integration där alla behövs.

Vad är roligast med ditt jobb och vad är största utmaningen?
- Det roligaste är att få jobba med människor, att träffa och få chansen att lära känna nya människor med olika bakgrund och ursprung. Det berikar mitt liv både professionellt och privat. Sedan jag började på Folkuniversitetet har aldrig den ena dagen varit den andra lik och det fascinerar mig att jag hittills aldrig haft en tråkig dag! Jag älskar nya utmaningar och att få testa mina kunskaper i olika situationer, det får jag verkligen göra i mitt nuvarande uppdrag.

Tiden är största utmaningen, att kunna få chansen att mötas där man är och ta sig den tiden. Många av våra uppdrag är tidsbestämda vilket kan skapa en tidspress. Vi på Folkuniversitetet är oerhört duktiga på att ta vara på att ge våra deltagare den tiden de behöver för att få växa och utvecklas tillsammans med våra fantastiska coacher, men jag tror att vi har ännu mer att ge.

Har du någon oanad talang?
- Jag vet inte om jag har någon oanad talang men jag har en oanad last som återkommer varje vinter. Jag älskar julen, framför allt julmusik och julfilmer! Jag äger hundratals julfilmer och julskivor och har helt nördat in mig i ämnet, så vill du ha tips på en bra julrulle eller julskiva - fråga mig!

Vilket är ditt motto i livet?
- Mitt motto i livet är att vi alla är bra på olika saker och behövs inom olika områden. När vi väl har hittat vad det är, är vi i balans och mår bra. Alla behöver känna sig behövda och bli sedda, så ta dig tid att möta alla där de är och där du är. Var i stunden, för gör du det så kommer du att se att det händer saker. Det gäller både på jobbet och privat och är något man kan ta med sig överallt genom hela livet.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila