Dialog som öppnar dörrar till jobb

Att alltid sätta människan i första rummet och vara ärlig med vad som krävs för en anställning. Det är nycklarna för att praktik ska leda till jobb, enligt Gabriel Alvarez, VD för Dannebacken Service AB.

– Jag kan ha en öppen dialog med Folkuniversitetet. Det leder till jobb för många som börjat på en utvecklingsplats hos oss, säger han.

Dannebacken Service AB har huvudkontor i Trollhättan och ett lokalt kontor i Göteborg. Arbetsfältet är hela Västra Götaland och VD:n Gabriel Alvarez ser en stor utvecklingspotential inom företagets tjänsteområden: lokalvård, fastighetsservice och städning i privatbostäder.

• Vår bransch har haft en enorm utveckling de senaste åren och idag är det de seriösa aktörerna som har etablerat sig på marknaden. Det ställs stora krav på certifieringar i alla upphandlingar, inte minst inom miljöfrågor.

Från praktik till fast anställning

I dagsläget har företaget drygt 70 anställda. Flera av dem har under de senaste åren anställts via Folkuniversitetets satsning Uppdrag Jobb.

– Andelen av de som fått utvecklingsplats hos oss och sedan gått över till en fast anställning har hittills varit väldigt hög. Folkuniversitetet är noggranna och matchar våra behov med personer som är intresserade och har rätt erfarenheter för att kunna jobba i den här branschen, säger Gabriel Alvarez.

På samma sätt är han som arbetsgivare tydlig mot den arbetssökande inför praktiken.

– Du ska inte lägga tid på att etablera dig hos oss om du egentligen vill jobba som lastbilschaufför. Då är det bättre att utbilda sig inom det yrket, resonerar Gabriel.

Ett samspel där människan är i centrum

Han har ett direkt samarbete med Arbetsförmedlingen och andra aktörer på jobbcoachningsmarknaden också, men det är sällan resultatet blir lika lyckat som i Folkuniversitetets Uppdrag Jobb. Framgångsfaktorn handlar om ett nära samspel där människan sätts i centrum.

– När vi tar emot en praktikant är vår ambition att det ska leda till fast jobb. Om vi inte har behov av nyanställningar tar vi inte emot någon. Därför är det viktigt att den som börjar är rätt förberedd. Första intrycket är alltid viktigt, säger Gabriel Alvarez som ser Folkuniversitetets kontinuerliga uppföljningar av praktiken som en stor fördel.

– Då kan vi tillsammans direkt parera och tipsa om ifall det exempelvis krävs ytterligare utbildning inom något område.

Detaljer kan snabbt justeras

Folkuniversitetets coach Anki Eyram konstaterar att det ibland kan vara vardagliga smådetaljer som behöver rättas till för att praktik ska leda till anställning.

– Det kan bygga på ren okunskap eller olika kulturer. Oftast är det enkelt att rätta till och därför har vi en tät dialog både med arbetsgivaren och våra deltagare, säger Anki.

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning