Nu är Kadega en del av gemenskapen

För Kadega Abdallah har Folkuniversitetet blivit som en god vän. På samma sätt som hennes nya arbetskamrater. – Jag har fått ett stort förtroende för min coach. Hon har hjälpt och stöttat mig väldigt mycket, säger Kadega, som sommaren 2013 fick fast anställning via satsningen Uppdrag Jobb.

Familjeföretaget Fix Cleaning Service på Hisingen i Göteborg har ett 30-tal medarbetare och har funnits i branschen länge.Kadega Abdallah är sedan 2013 en av dem som utför uppdrag hos såväl privatpersoner som företag. Ena dagen kan hon göra en flyttstädning i en lägenhet, andra dagen ta hand om ett kontorslandskap eller en skola.

– Jag gillar omväxlingen och trivs bra med arbetskamraterna och företaget, säger Kadega, som just fyllt 50 och är ensamstående med sin 17-åriga dotter och 15-årige son.

Långa dagar, men skönt med tryggheten

De bor i Lövgärdet i Angered utanför Göteborg. Det tar en dryg timme att pendla med buss eller spårvagn till jobbet på andra sidan stan. Väckarklockan ringer runt halv fem. Det är långa dagar, men Kadega är glad över att äntligen ha en fast anställning och en helt annan trygghet i vardagen. Att leva med en ständig osäkerhet kring jobb och ekonomi är tufft mentalt.

– Ett tag mådde jag väldigt dåligt av att gå hemma och inte ha något att göra. Man blir orolig och sover dåligt. Det var jättejobbigt.

Under flera år har hon varvat studier i marknad och handel med olika vikariat i både livsmedelsbutiker och andra butiker.

– Att sitta i kassan är nog egentligen min grej. Jag gillar att träff folk, säger hon.

Att bry sig om betyder allt

När Fix Cleaning Service sökte personal låg det ändå nära till hands att via Folkuniversitetets projekt Uppdrag Jobb tacka ja till en så kallad utvecklingsplats. Det har hon aldrig ångrat.

– Jag har jobbat som lokalvårdare tidigare och har körkort, vilket krävdes. Så det passade ju rätt så bra. Det kändes gott när praktiken övergick till en fast anställning. Att få vara en del i gemenskapen som finns på en arbetsplats är viktigt, konstaterar Kadega Abdallah.

Stödet från Folkuniversitetets coacher, med Anki Eyram i spetsen, har betytt mycket för henne.

– De har hela tiden brytt sig om mig som person och det gör att du känner ett stort förtroende.

Anki Eyram blir förstås glad när hon hör Kadegas berömmande ord.

– Som coach måste du se möjligheter istället för hinder. Det är också viktigt att deltagaren själv har en aktiv roll i processen och att man följer upp hur allting fungerar. Har man varit arbetslös länge är det inte konstigt att man tappar självförtroende. Det är lätt att hamna i en ond cirkel, konstaterar Anki.

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning