Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Sök Meny
Du är här:
Modern astromi med Gösta Gahm

Med enorm nyfikenhet på universum

Professor Gösta Gahm har ägnat en stor del av sitt liv åt att söka svar på universums gåtor. Denna nyfikenhet har varit drivkraften i hans forskning om uppkomsten av stjärnor och planeter. Vid sidan av forskningen har han undervisat i astronomi på Stockholms universitet. Nu i höst håller han en kurs på Folkuniversitetet.

Intresset för rymden började redan när Gösta Gahm var pojke. Han köpte ett teleskop och började studera olika objekt på himlen. Efter studier i astronomi började han att forska på hur solen, stjärnor och planeter bildas i Vintergatan.

Gösta Gahm, Modern astronomi - Det upptäcks ständigt nya fenomen i kosmos. Där ute finns märkliga objekt, t ex svarta hål, kolliderande galaxer och extremt heta miljöer som bildas vid kosmiska explosioner. 

- Det finns också mycket vi kan se med blotta ögat, till exempel stora moln i Vintergatan, där stjärnor bildas, säger Gösta Gahm, som är professor emeritus vid Stockholms universitet.

På kursen Modern astronomi berättar han om de senaste forskningsresultaten och nya perspektiv på universum och jordens plats i universum. Hur uppstod egentligen planetsystemen och stjärnorna? Och hur har de utvecklats genom åren?

- Alla ska få en egen stjärnkarta där man kan pricka in månens rörelse, höstens planeter och på så sätt lära sig hitta på stjärnhimlen. Vi kommer också följa hur stjärnhimlen förändras under året. Om det är stjärnklart går vi ut och tittar på Jupiter, som är synlig i höst.

Dessutom får kursdeltagarna lära sig om olika fenomen på himlen, till exempel norrsken och Leoniderna – ett meteoritfall som inträffar i november.

- Det roligaste med att undervisa är kontakten med studenterna, att det finns en växelverkan och en känsla av att vara ett team. Kul är det också när studenterna får aha-upplevelser när de får veta vissa saker. På kursen kommer vi att ha tid för diskussioner och frågor – det tycker jag är viktigt.

Visste du att…

  • En stjärna i själva verket är en sol
  • Ett stjärnfall bildas av en knappnålsstor meteorit
  • Solen för närvarande är i ett ovanligt lugnt tillstånd
  • En stjärna just har exploderat som en supernova i stjärnbilden Stora Björn
  • Hittills har nära 700 planeter upptäckts kretsande runt andra stjärnor
  • Vi kan se resterna efter universums skapelse i naturen omkring oss
  • Vid solnedgång är solen redan under horisonten
  • Gösta Gahm har en asteroid uppkallad efter sig

Fakta om Gösta Gahm

Gösta Gahm har en bakgrund som forskare och lärare vid Stockholm universitetet. Han har en bred erfarenhet av populärvetenskaplig framställning i skrift, tal, radio och TV och har producerat flera vandringsutställningar om astronomi. Han är en av upphovsmännen till världens största modell av solsystemet, Sweden Solar System. Det senaste decenniet har han varit ordförande i Svenska astronomiska sällskapet och utsågs 2011 till årets Nordenmark-föreläsare.

Kontaktinformation:

Telefon: 08-789 42 00

direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Se alla våra kurser i
Stockholm

Folkuniversitetet Stockholm

Toggle module

Sista minuten-kurser

Toggle module

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Språktest/Language test

Toggle module

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Följ oss!

Toggle module

@folkuniversitetetstockholm Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

KRITA kaffebar

Toggle module

Öppet måndag- fredag, kl. 10- 15.
Adress: Folkuniversitetet, Kungstensg 45
Kontakt: info@carolaseko.se

Samarbetspartners

Toggle module

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm. Här kan du läsa mer om våra samarbetspartners. 

Toggle module
ISO och miljö

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer