Deltagare berättare

Utställningschef lockar till lärdom

Sophie Nyman är bra på relationer och på att lösa problem. Sedan drygt två år är hon utställningschef på Historiska museet och möter nya utmaningar varje dag. På Folkuniversitetet hittade hon grunden till sitt ledarskap.

För sju år sedan stod Sophie inför ett vägval. Hon hade precis avslutat en anställning som samordnare för ett stort kulturprojekt och ville gå vidare i sin yrkesroll. Genom Folkuniversitetet fick hon en bra ingång till chefsskapet och kurserna i effektiv kommunikation, retorik och livs- och karriärplanering gav mersmak.

- Kurserna har gett mig mycket, både på ett personligt och yrkesmässigt plan. Att vara chef handlar om att leda både sig själv och andra med ett stort mått av ödmjukhet och tydlighet, säger Sophie. Hennes pigga ögon lyser av energi. Hon berättar att hon fördjupade sina kunskaper genom olika ledarskapskurser och fick så småningom jobb som gruppchef på Tekniska museets pedagogiska enhet. Numera är hon på Historiska museet där hon stortrivs.

- Jag har alltid haft en stark drivkraft att vilja utveckla olika typer av verksamheter. Det roligaste med mitt jobb är att göra lustfyllda utställningar som ska locka alla som vill lära sig något om historia. - Det svåraste är att fatta tuffa beslut som påverkar mina medarbetare negativt. Tack och lov händer det inte så ofta. Som mellanchef har Sophie en idealisk situation, tycker hon själv. Hon är både ”här och nu” och ”där och sen”, eftersom hon dels jobbar med frågor som rör den dagliga verksamheten och dels planerar och utvecklar verksamheten på lång sikt. För att hitta inspiration läser hon gärna en tidning om tekniska innovationer.

- Det är härligt att läsa tidningar som ligger väldigt långt ifrån mig och bli överraskad av en helt annan värld, säger hon och skrattar. Sophie har en bakgrund som filmvetare, bebyggelseantikvarie och journalist. Men det är nog rollen som mentalskötare som har berikat henne mest. Att möta människor i kris har gjort henne ödmjuk.

- Jag försöker vara tydlig, lyhörd och se det goda hos mina medarbetare. Det gäller att vara sig själv, att vara modig och att kunna fatta beslut. Hennes genuina intresse för andra människor och deras situation genomsyrar allt hon gör. Kontinuerligt tittar Sophie på kurser och vidareutbildningar för sina medarbetare. De måste få ”påfyllning” och få växa i sin kompetens. Gärna på Folkuniversitetet.

- Jag tycker att Folkuniversitetet håller en väldigt hög kvalitet till ett förhållandevis lågt pris. Flera på jobbet har gått kursen i Indesign och vi är alla nöjda. Men själv vill jag gärna gå kurs i silversmide eller lära mig att klä om gamla möbler, för jag älskar att jobba med händerna.

Faktaruta:

Ålder: 38 år Familj: man och dotter
Yrke: utställningschef på Historiska museet Förebild: Diplomaten Jan Eliasson, otroligt kunnig, ödmjuk och tydlig medlare i konfliktdrabbade områden
Oanad talang: Jag är en hejare på att klippa håret på folk
Vill gå kurs i: silversmide

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners