Jobbsprånget hjälper nyanlända akademiker ut i jobb

Chinasa och Hadi är båda nöjda med sina praktikplatser på Folkuniversitetet i Stockholm. De har i uppdrag att göra en behovsanalys av företagsmarknaden. De praktiserar via Jobbsprånget, som är ett program där nyanlända akademiker får praktik inom sitt yrkesområde.

Chinasa Virgil-Okolo kommer från Nigeria och har med sig en universitetsutbildning i psykologi från sitt hemland. Hon har även en masterutbildning i management från Stockholm Business School, och för närvarande studerar hon Human Resourses på distans.

Ahmad Zaki Hadi, eller Hadi kort och gott, kom till Sverige från Pakistan för två år sedan. Han har många års studier bakom sig och en master i Corporate management. I sitt hemland jobbade han en hel del i telekombranschen, och hans senaste anställning, innan han kom till Sverige, var på Uganda Telecom.

– Det har varit en annorlunda men samtidigt lärorik period av mitt liv sedan jag kom till Sverige, berättar Hadi. Även om min karriär ser ut på ett annat sätt idag, så ångrar jag ingenting och är på det stora hela väldigt nöjd med livet i Sverige.

För fyra veckor sedan började Chinasa och Hadi sin fyra månader långa praktik på Folkuniversitetet genom Jobbsprånget. Thomas Lindblad, utbildningsledare på Uppdrag, som är Chinasas och Hadis handledare, berättar att de under sin praktik har i uppdrag att göra en behovsanalys över vad för slags utbildningar/kompetensutveckling företag i stockholmsregionen behöver.

Chinasa förklarar att det finns kompetensområden som företag har svårt att rekrytera till i Sverige idag, och att företagen ibland till och med måste vända sig utomlands för få tag i rätt personal.

– För att få reda vad företagen har för behov, så behöver vi ha en dialog med dem, fortsätter Chinasa. Målet är att bygga en långsiktig relation mellan Folkuniversitetet och företagen, för att överbrygga bristen på rätt kompetens nu och i framtiden.

Hadi menar att idén är enkel:

– I stället för att bara fokusera på att sälja in befintliga utbildningar, så vill vi först ta reda på vad det är för slags kompetenser de behöver. Sedan kan vi hjälpa dem med deras kompetensutveckling, säger Hadi.

Hadi och Chinasa började med att kartlägga var på den svenska arbetsmarknaden som kompetensbristen finns. De har även hunnit se till att det finns kommunikationsmaterial som ska användas i kontakten med företagen. Nu går de in i fasen att söka kontakt med olika arbetsgivare.

– Folkuniversitetet är ett välkänt namn, vilket gör det lättare att få företagen att lyssna på mig när jag kontaktar dem, säger Chinasa.

Jobbsprånget är ett nationellt praktikprogram som bygger broar mellan arbetsgivare och nyanlända akademiker för att tillvarata kvalificerad kompetens runt om i Sverige. Det initierades 2015 av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer kan söka praktikplatser.

– Jag tycker att Jobbsprånget är ett bra sätt att snabbt komma ut i arbetslivet utan att behöva ha kunskaper i svenska språket, säger Hadi. Men, jag tycker ändå att det är nödvändigt att lära sig språket och kulturen i landet du vistas i. Jag håller på att lära mig svenska, och praktiken hjälper mig att komma vidare.

Det är första gången som Chinasa söker praktik genom Jobbsprånget, och hon är verkligen nöjd. Hon vet flera som har fått jobb genom dem.

– Jobbsprånget är ett hopp för utrikesfödda i Sverige idag. Det har verkligen öppnat dörren för mig så att jag kan visa mina färdigheter på en svensk arbetsplats, berättar Chinasa. Personalen på jobbsprånget gör ett fantastiskt jobb!

Nu har det gått en månad på praktiken på Folkuniversitetet, och både Chinasa och Hadi är väldigt positiva och tycker att det är otroligt bra att få vara på en svensk arbetsplats.

– Alla här är fantastiska att arbeta med. Arbetsprocesserna är klara och tydliga, alla förstår sin roll och är väldigt hängivna sitt arbete, säger Hadi. Jag har lärt mig massor på bara några veckor. Jag ser fram emot måndagar, då jag får gå till jobbet – så härligt är det!

Chinasa håller med. Hon tycker också att det är ett bra arbetsklimat på hennes praktikplats, och att kollegorna är öppna, hjälpsamma och samarbetsvilliga.

– Jag lär mig jättemycket av mina kollegor och det är en bra start för mig, säger Chinasa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners