Sök Meny
Intervju med Karin

"Att spela teater är att utvecklas som människa."

Karin har gått kombinationskursen 'Teater – Från text till scen', där deltagarna gestaltar en helt nyskriven text som skrivits av deltagare på en skrivarkurs. Hennes dröm är att kunna kombinera sitt arbete som läkare med att kontinuerligt ägna sig åt teater i en amatörteaterförening.

Kurserna "Att skriva dramatik " och " Teater – Från text till scen " arbetar mot det gemensamma målet att skapa en föreställning tillsammans; där skrivarkursen står för manus och teaterkursen gestaltar på scenen.

Karin har alltid älskat teater, och efter gymnasiet gick hon en ettårig dramalinje på en folkhögskola. Därefter ägnade hon många år till att utbilda sig till läkare, och kom då bara i kontakt med teatern som besökare vid olika teaterscener i Stockholm.

− Jag har alltid varit otroligt fascinerad av teater och scenkonst överhuvudtaget, men det har också fått mig att känna en viss avundsjuka. När jag för ett par år sedan snubblade över en nybörjarkurs i teater på Folkuniversitetet förstod jag plötsligt varför – jag vill ju spela teater själv! berättar Karin.

Sedan dess har Karin gått flera teaterkurser för olika lärare. Och även om hennes syfte med att gå teaterkurser är att utvecklas och att gå in i känslor och samspel med andra, har hon känt en längtan efter att jobba mot ett mål och att slutligen stå på scen och spela en föreställning.

– Därför kändes kursen "Teater – Från text till scen" klockren. Att den leddes av Björn, som jag haft som lärare tidigare, var en extra bonus.

Hur var det för dig som deltagare på teaterkursen att vara med i processen att gestalta en helt nyskriven text av skrivarkursens deltagare?
– Det var mycket intressant och stundtals smått förvirrande att under kursens gång se hur föreställningen växte fram, och att även få ta del av skrivarkursens process. Att skriva manus är något jag aldrig själv gjort och som jag känner mig ganska främmande inför. Men att veta hur detta går till har tillfört väldigt mycket till min egen förståelse för teatern, både generellt och specifikt i den föreställningen vi arbetade fram. Att se "min" rollkaraktär växa fram, först hos manusförfattarna och sedan hos mig själv och i teatergruppens arbete med föreställningen, gav mig en djupare och mer komplex känsla för rollen.

Vad var det roligaste med kursen?
− Det roligaste för mig var ändå slutet av produktionen och själva föreställningarna. Det var ju detta jag hade längtat efter, och det kändes kul och utmanande att få möjlighet att presentera något konkret tillsammans med de andra i teatergruppen.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från kursen?
− Att våga! Att våga släppa kontrollen, att våga glömma sig själv för en stund och att våga göra det framför publik.

Vad har du för framtidsplaner?
− I framtiden vill jag fortsätta utvecklas inom teatern. Helst skulle jag vilja arbeta både med teaterproduktioner och med att spela fler föreställningar. Min dröm skulle vara att kunna kombinera arbetet som läkare på deltid med teater på ett mer kontinuerligt sätt, till exempel i en amatörteaterförening.

Har du något motto i livet?
− Jag försöker tänka att det är meningen att man ska ha kul, att våga sig på saker och att våga göra bort sig i värsta fall. Allt blir så mycket roligare då!

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

 Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners