Sök Meny

Parul Sharma om största utmaningen och vad som inger hopp

Människorättsjuristen Parul Sharma kommer till Folkuniversitetet den 7 december och föreläser om CSR – Corporate Social Responsibility– om hur företag rent praktiskt kan ta ansvar för hur de påverkar samhället – både ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Föreläsning om CSR

Hej Parul Sharma, vem är du?
– Jag är människorättsjurist som arbetar med CSR-frågor i högriskmarknader. Alltså frågor som rör mänskliga rättigheter, anti-korruption, miljöstandarder och arbetstagarnas rättigheter. Jag har över 160 revisioner i bagaget.

Vad gör du på Folkuniversitetet Stockholm?
– För mig är Folkuniversitetet en plats som jag bör vara på OFTA, då jag når ut till grupper och individer som jag annars inte når ut till – det är en sådan variation på deltagarna, och med så skarpa och olika nyanser gällande bakgrunder och annat, att jag verkligen önskar att jag kunde tillbringa mer tid för att hålla flera föreläsningar på Folkuniversitetet.

Varför ska jag komma på din föreläsning?
– Jag föreläser en hel del, och en feedback jag alltid får är att mina presentationer är ärliga och ofluffiga. Jag har en ambition att stötta fakta med mer fakta OCH den erfarenhet som jag har samlat på mig under åren under mitt arbete på svåra marknader.

Vilken är din största utmaning just nu?
– Jag funderar en hel del på ledarskapsfrågor både politiskt och annars, och är övertygad om att vi behöver ett oräddare ledarskap för att nå hållbarhetsmålen som världen satte 2015.

– Det är inte roligt att tala om tunga utmaningar, och det blir jobbigt ibland. Dock är det dags att börja ORKA tala om hållbarhetsfrågorna utifrån en respekt för deras komplexitet. Vi måste avflummifiera hållbarhetsfrågan och respektera de världsliga utmaningarna vi står inför.

– Diskussionen inom svenskt näringsliv kring exempelvis de mänskliga rättigheterna har inte ens nått de absolut tyngsta frågorna. Jag tänker på skatteflyktsfrågans inverkningar på fattigdomen. Många svenska storbolag hamnar på skatteflyktslistan. Jag är orolig för Sveriges goda renommé inom områden som demokrati och mänskliga rättigheter; nu får vi sluta förenkla och lägga i en högre växel: Den svenska staten ska garantera att de mänskliga rättigheterna efterlevs, men idag verkar handelsfrämjande ligga främst, som jag ser det.

Vad eller vem inspirerar dig, och varför?
– Jag blir inte lätt inspirerad, men de som vägleder mig i livet är de människor som dagligen, nästan barfota, kämpar för andras rättigheter och frågor som vi tar för givet – som rätten till vatten.

– Just nu tänker jag med stor kärlek och respekt på de vita hjälmarna i Syrien, som med livet som insats räddar och återinrättar hopp.

Har du något motto i livet?
– Trust only movement. Life happens at the level of events, not of words.

Vad läser du just nu?
– Jag läser ”The dancing girls of Lahore; Pakistan’s pleasure district” av Louise Brown.

Vad äter du helst till lunch?
– Gärna asiatisk, vegetarisk mat.

Vad är du bra på?
– Vet inte faktiskt, funderar inte så mycket på vad jag är bra på, jag gör bara det som jag tycker är viktigt.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

 Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners