Framtidsakademin - aktuell forskningsinformation

Dagsaktuellt

Nyhetsartiklar och politiska prognoser spår en förändrad värld. Vårens framtidsakademi lyfter upp forskningen bakom nyhetsrubrikerna och ställer frågan: vad säger forskarna om vår samtid? Vi gör nerslag i frågor som berör vår matsäkerhet, den politiska stabiliteten i Europa och internationella hälsofrågor.

Framtidsakademin - våren 2015

Onsdagar kl 18.00–19.30
STADSBIBLIOTEKET, Svartbäcksgatan 17
Kostnadsfria föreläsningar
Välkommen att diskutera framtidens frågor med dagens forskare!

28 januari: Hav i förändring – hur möter vi det växande behovet av fisk och skaldjur?
Om hur dagens snabbast växande matindustri kan bidra till global matsäkerhet på ett hållbart sätt
Max Troell, docent i ekologi och forskare vid Stockholm Resilience Centre och The Beijer Institute of Ecological Economics

25 februari: Rysslands utrikespolitik – finns den?
Om den ryska utrikespolitiken och den svenska mediakulturen
Elena Namil, professor i teologisk etik samt en av tre forskningsledare vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet

25 mars: Vilka borde vi vara då?
Om kritisk granskning av stereotyper och forskningens roll i att skapa ett inkluderande samhälle
Johan Wickström, universitetslektor vid teologiska institutionen, Uppsala universitet

22 april: Vad gör biståndsarbetarna i katastroferna?
Om hur det internationella hjälparbetet fungerar när krisen eller katastrofen slår till
Magdalena Bjerneld, forskare i internationell hälsa vid Uppsala universitet

27 maj: Vad händer nu med EU som fredsprojekt?
Om hur EU-samarbetet förändras av ekonomiska kriser och ökad nationalism i Europa
Sverker Gustavsson, professor emeritus i statsvetenskap, Uppsala universitet

Framtidsakademin är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och CEMUS, en del av Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Syftet med samarbetet är att sprida aktuell forskning till intresserade människor utanför universitetets väggar. Verksamheten finansieras med stöd från Folkuniversitetetsföreningen.

karin.ostman-modig@folkuniversitetet.se