Sök Meny
Intervju med Belinda Hirvonen

Delad läsning är dubbel glädje

För Belinda Hirvonen, som leder läsgrupper för nyanlända, är gruppträffarna veckans höjdpunkt.

Hej Belinda, vem är du?

Jag är utbildningsledare på folkbildningsavdelningen och jobbar främst med föreningssamarbeten.

Du är bland annat Shared Reading-ledare på Folkuniversitetet, vad innebär det?

Jag leder två läsgrupper en gång i veckan, en läsgrupp för nyanlända ungdomar på Café Genomfarten och en läsgrupp för kvinnor på Kristallens öppna förskola i Gottsunda. Läsgrupperna drivs inom Folkuniversitetets projekt Integration genom läsning, vars syfte är att främja läsupplevelser och möten mellan människor. Ursprungligen kommer idén om Shared Reading från England och organisationen The Reader som årligen utbildar nya läsledare runt om i Europa!

Hur går det till?

Konceptet är att läsa tillsammans, precis som det engelska namnet Shared Reading antyder. Inför varje träff tar jag med nya texter i form av noveller, dikter och bokutdrag. Jag inleder alltid med att högläsa en del av texten och sedan diskuterar vi deltagarnas första tankar kring texten. Därefter är deltagarna i gruppen välkomna att fortsätta högläsa, dela med sig av sina tankar eller bara lyssna. Läsgruppen skiljer sig från den traditionella bokcirkeln eftersom all läsning sker på träffen. Att tillsammans läsa texten och omsorgsfullt lyssna på orden är ett annorlunda sätt att ta del av litteratur.

Vem kan delta i en Shared Reading-grupp?

Vem som helst är välkommen! Den som tycker om att träffa nya människor och att läsa, lyssna och diskutera bra litteratur borde absolut gå med i en lokal Shared Reading-grupp. Allt fler läsgrupper startar runt om i Sverige!

Grupperna har hittills varit mycket uppskattade av deltagarna - vad tror du det är som gör metoden så omtyckt?

Att läsa riktigt bra litteratur inspirerar och stimulerar till givande samtal. Ambitionen med läsgrupperna är att deltagarna ska känna sig sedda och trygga att dela med sig av sina tankar och känslor - och jag tror verkligen Shared Reading-läsgrupper lyckas med det.

Vad ger det dig att leda läsgrupper?

Otroligt mycket! Det har blivit veckans höjdpunkt att träffa grupperna eftersom det är så trevliga människor. Det är också spännande att se hur en text kan väcka så olika tankar hos deltagarna. Mina två läsgrupper består av deltagare som håller på att lära sig svenska och det är väldigt kul att se hur deras ordförråd blir rikare och självkänsla kring läsning ökar.

Vad kommer ni att läsa nästa gång?

Vi ska läsa en del av Selma Lagerlöfs bok Kejsarn av Portugallien och två dikter av den berömde persiske poeten Jalal al-din Rumi.

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Nyhetsbrev