Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Sök Meny
Du är här:
Ensamkommande testar drakflygning med Kungliga konsthögskolan

Sommarskola för nyanlända ungdomar

Den fyra veckor långa sommarskolan för nyanlända ungdomar började tillsammans med elever och lärare från Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen med måleri, fotografi och drakbygge. Både elever och lärare från Konsthögskolan är volontärer.

Första veckan avslutades dagen innan midsommarafton med drakflygning på Gärdet. Efter att ha experimenterat med kolteckning, intuitivt måleri och hålkamera var det dags för drakbygge. Men där blev lärarrollen omvänd. Flera av killarna var riktiga proffs både på att bygga och att flyga drake och visade sig kunna det exakta hantverket för att konstruera en drake som kan ta sig riktigt högt upp och att sedan dra i trådarna för att få den att hålla sig kvar där. Rekordet på Gärdet var över tusen meter upp, tråden skarvades flera gånger innan den till slut gick av och draken fortsatte sin färd över Frihamnen.

Veckan efter var det dags för skolbänken på Folkuniversitetet och svenska med Nils Persson som många av ungdomarna träffat redan i mellandagarna i Svenska från dag ett. Nils läste högt ur läromedelsboken Rivstart, svenska som främmande språk, och ungdomarna följde unisont efter för att öva uttal. I en av lektionerna ingick att träna på att böja adjektiv och lära sig prepositioner.

- Du köper Internet. Handlar av försäljaren, men handlar i affären. Du går till skolan, är i skolan, men Folkuniversitetet…

Som infödd svensk åhörare är det lätt att inse att svenska språket har sina knepigheter. När en av de tjugotvå killarna i klassrummet frågade Nils om varför det är som det är svarade han bara: svenskan och ryckte på axlarna. Och så fortsatte lektionen. Vissa var snabba och vågade kasta sig ut med sina ord, andra letade mer osäkert efter dem.

- Den här filmen var rolig, den vi såg igår var mycket …

- Tråkigare!

- … men jag tyckte om båda.

Sex månader tidigare började de med de svenska vokalerna, nu kan de presentera sig och svara på frågor och fortsätta lära sig svenska för att ta sig fram i samhället. För 20-åriga Hanin gick det exemplariskt snabbt att lära sig det svenska språket. Under sommaren praktiserade hon och hjälpte killarna att förstå. Hon rörde sig vant bland dem och skrattade varmt åt deras försök. Tillsammans med Hanin fanns ytterliga en kvinnlig praktikant som fick lite av en extramammas roll. När klassens lustigkurre inte kunde låta bli att störa sin bänkkompis satte hon sig styvmoderlig mellan dem och båda återgick till att fokusera på att lära sig mer.

Att ha en kvinnlig förebild i någon som skulle kunna vara deras storasyster är både bra, kan hon så kan jag, men också ovanligt för många av dem. Sommarskolan gav ungdomarna många nya och viktiga intryck och lärdomar, förutom det svenska språket lärde de sig en hel del om det svenska samhället. Projektledare från Folkuniversitetet är Petra Cyrillus och hon fanns också på plats och hälsade igenkännande på flera av eleverna när de kom till Folkuniversitetets lokaler på Kungstensgatan 45 i Stockholm.

Ytterliga två veckor ingick i programmet som då var fyllt med engelska, matematik, studiebesök på museum och undervisning i sexuell hälsa och mycket annat. Att få stimulerande dagar även under sommaren är viktigt för ungdomarna på Täbys boende som annars inte hade haft något att göra i väntan på höstterminen. Flera av de som hjälpte till under veckorna var volontärer, inte bara från konsthögskolan utan även inom Folkuniversitetet.

- Det är fantastisk att se hur många som vill hjälpa till. När jag väl drog igång den här idén, så fick jag ett otroligt bra gensvar, säger Petra Cyrillus som nog ändå inte först förstod vilket stort projekt hon satt i rullning. Något som tycks ha blivit en lyckoträff för alla inblandade.

Text: Ylva Carlsdotter  Foto: Lotta Gullers Henry

© 2017 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Organisationsnummer