Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Artificiell intelligens – möjligheter och risker

Artificiell intelligens – möjligheter och risker

Hur löser vi den etiska och juridiska ansvarsfrågan med allt mer autonoma artificiella system?

Hur har serier som Westworld och Äkta människor eller filmer som Blade Runner och Ex Machina påverkat vårt sätt att se på människan, hennes utveckling och artificiell intelligens (AI)? Vad är en människa? Vad är mänskligt?

Flera nya och framtida teknologier kan komma att radikalt påverka samhället och våra liv, och artificiell intelligens (AI) kan möjligen visa sig bli den mest betydelsefulla av alla. Hur löser vi den etiska och juridiska ansvarsfrågan med allt mer autonoma artificiella system? Vem bör vi till exempel klandra om en autonom artificiell stridsrobot på egen hand dödar civila?

Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade, men det gäller även riskerna. Vad kan vi vänta oss av ett samhälle där AI kan utföra alla arbetsuppgifter bättre och billigare än människor, och där arbetslösheten därför närmar sig 100 %? Kommer mänskligheten att bli överflödig och till slut gå under? Hur skulle ett mer tilltalande framtidsscenario kunna se ut, och vad kan vi göra idag för att förbättra chanserna att uppnå ett sådant?

Föreläsare
Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och författare. Han har forskat i sannolikhetsteori – vilket han är flerfaldigt prisbelönt för – och statistisk mekanik, och har på senare år även fördjupat sig i filosofi, klimatvetenskap, AI (artificiell intelligens) och sociala konsekvenser av framtida teknologier. Han är författare till bl.a. Riktig vetenskap och dåliga imitationer (Fri Tanke, 2008) och Here Be Dragons (Oxford University Press, 2016).

Dorna Behdadi är doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Hennes avhandling behandlar frågan om moraliskt agentskap hos andra entiteter än människor. Kan artificiella intelligenser själva anses vara moraliska agenter, och därmed ansvariga för sina handlingar? Eller ligger ansvaret alltid hos människor?

Plats
Kulturhuset/Stadsteatern, Lilla Scenen.

Länkar

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Information

Plats
P A Halls terass, 50334 BORÅS
Kursstart
24 okt 2017
Slutdatum
24 okt 2017
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
7 dagar
Tider
Ti 19:00 - 20:30
Studietimmar
2
Tillfällen
1 st
Arr nr.
900501
Platser kvar
Ja
Pris
60 kr