Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Alzheimers sjukdom – att stå närmast

Alzheimers sjukdom – att stå närmast

Om acceptans, återhämtning och kärlek. Under föreläsningen får du kunskap om förhållningssätt, stöd och verktyg att hantera den utmaning det innebär att vara barn, partner eller vän till någon som har fått en demenssjukdom.

Föreläsaren Agnes Mellstrand ger ett personligt anhörigperspektiv som varande dotter till Maria, demenssjuksköterskan som själv insjuknade i Alzheimers sjukdom.

Agnes tar avstamp i sina psykologiska kunskaper och erfarenheter som psykolog för att få perspektiv på den process hon själv befinner sig i och för att hitta modeller för stöd, inspiration och verktyg. Agnes Mellstrand är legitimerad psykolog, handledare och organisationskonsult.

Mål och syfte

Föreläsningen är till för dig som vill få ett personligt anhörigperspektiv, som bottnar i psykologisk kunskap. Under föreläsningen ges inspiration, stöd och verktyg att hantera den utmanande process som det innebär att vara barn, partner eller vän till någon som lever med en demenssjukdom.

Innehåll

  • Parallellt psykologiskt perspektiv: ”den sjuka kontra den närmast anhöriga”: Vad som händer psykologiskt (tankar, känslor och beteenden) med personen som har drabbats av sjukdomen och med den anhöriga i de olika faserna under sjukdomens förlopp.
  • Sjukdomens olika känslomässiga ansikten – växlingar mellan oro, maktlöshet och glädje. Om att spela musik, dansa, skala potatis, kramas och ha dödsångest – när man letar efter någon en iskall vinternatt.
  • Acceptans – Vad är acceptans och hur kan jag förhålla mig till sjukdomen och de olika förändringar de olika sjukdomsfaserna medför?
  • Medkänsla för den drabbade och självmedkänsla (self-compassion) – verktyg och förhållningssätt för att hjälpa andra och mig själv. Om ombytta roller och kärlek.
  • Återhämtning – hur ser jag på min egen återhämtning som närmast anhörig? Hur kan jag släppa på kontroll och oro? Hur vilar jag? Hur får jag hjälp?
  • Livsvärden och existentiella frågor – hur kan vi gå i värderad riktning med detta ”hinder” och den utmaning som det innebär när en nära anhörig drabbas av en demenssjukdom. Vad är egentligen viktigt i livet? Hur är det att få sig ett ofrivilligt ”uppvaknande”.

Föreläsaren

Agnes Mellstrand är leg. psykolog med KBT-inriktning, handledare och organisationskonsult. Till hennes specialområden hör stress- och konflikthantering. Agnes är även diplomerad mindfulnessinstruktör och en van utbildare, Hon har stor erfarenhet av att behandla klienter individuellt och i grupp, samt av att handleda arbetsgrupper och chefer. Hon brinner för att bidra till hållbara och positiva beteendeförändringar.

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
14 apr 2020
Slutdatum
14 apr 2020
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
144 dagar
Tider
Ti 18:00 - 20:00
Studietimmar
2
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
1 st
Arr nr.
1042531
Platser kvar
Ja
Pris
250 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners