Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Berättandet som förändrande kraft, föreläsning

Berättandet som förändrande kraft, föreläsning

Vi lever i en tid där vi förväntas berätta om oss själva, inte minst i sociala medier. Men hur berättar vi egentligen? Hur bra är vi på att förstå berättelserna om oss själva och på att verkligen lyssna på andra? Denna kväll handlar om den förändrande kraft som berättandet och lyssnandet kan ha, om man ger det den tid och uppmärksamhet som behövs.

Innehåll

Kvällen inleds med en föreläsning där Helena Kallner belyser kraften som finns i det muntliga berättandet, både hos avsändare och mottagare. Därefter får du prova att berätta och lyssna aktivt under kunnig handledning av Helena Kallner.

 • Helena Kallner ger en struktur att bygga berättelsen på som ni ska dela med varandra. Genom att berätta eller lyssna aktivt upptäcker du historien om dig själv. Vad berör dig? Vad är viktigt? Hur påverkar det dina val i livet? Detta utvecklas under kvällen. Arbetssättet bygger på en metod, läs mer nedan under Föreläsare.
 • Workshopen handleds av Helena, där vi i mindre grupper får öva på att både berätta och lyssna – och träna på att ta emot en berättelse och vad den väcker i oss.
 • Föreläsaren

  Helena Kallner är gestaltterapeut och för henne finns berättandet som en röd tråd i allt hon jobbar med. Hon har särskilt intresserat sig för metoden relational storytelling som innebär att människor i en mindre grupp delar med sig av utmaningar de haft i sina liv och att mottagaren lyssnar utan att komma med råd eller inspel. För mottagaren handlar det om att lyssna och vara öppen för hur det känns att ta emot berättelsen, vad man berörs av: vad griper tag i ens tankar, känslor eller kanske även ger fysiska förnimmelser?
  Metoden Relational Storytelling har utvecklats av Marshall Ganz, från Kennedy School of Government.

  Helena Kallner skapar sammanhang där människor samlas för att öva på sitt berättande, sitt lyssnande och på att förstå sig själv och upptäcka sina värderingar och hur de påverkar små och stora val man gör i livet.

  Relational Storytelling

  Helena Kallner arbetar efter metoden relational storytelling som innebär att människor i en mindre grupp delar med sig av utmaningar de haft i sina liv och att mottagaren lyssnar utan att komma med råd eller inspel. För mottagaren handlar det om att lyssna och vara öppen för hur det känns att ta emot berättelsen, vad man berörs av: vad griper tag i ens tankar, känslor eller kanske även ger fysiska förnimmelser?

  Inspirationsmodell

  Metoden bygger på Relational Storytelling, 'Public narrative, self, us and now' som har utvecklats av Marshall Ganz, från Kennedy School of Government. användes bl.a i Barack Obamas valkampanj för att väcka väljarnas personliga engagemang, Metoden syftar till att göra oss mer medvetna om hur vi lever våra värderingar, och hur vi genom att dela våra personliga berättelser kan öka vår känsla av sammanhang och gemenskap och påverka den stora berättelsen om vår samtid.

  Kursledare

  Helena Kallner har en bakgrund som folkhälsovetare och etnolog, och är utbildad psykoterapeut i England. Hon arbetar som gestaltterapeut och undervisar både i Sverige och utomlands, bl.a. på Center for Somatic Studies i New York. Helena specialiserar sig på hur vi relaterar och kommunicerar via kropp och rörelse, och engagerar sig i verksamheter som praktiskt driver kopplingen mellan personlig utveckling och samhällsutveckling.

  Länkar

  Kursledare

  Har du frågor?

  Kontakta
  Kundtjänst i Stockholm
  direkt@folkuniversitetet.se

  Kontakta mig

  Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

  Boka nu!

  Plats
  Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
  Kursstart
  12 sep 2018
  Slutdatum
  12 sep 2018
  Antal veckor
  1 veckor
  Tid kvar till startdatum:
  24 dagar
  Tider
  On 18:00 - 20:00
  Studietimmar
  2
  Tillfällen
  1 st
  Arr nr.
  960821
  Platser kvar
  Ja
  Pris
  350 kr

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Följ oss!

  @folkuniversitetetstockholm

   Twitter@Folkuniv_sthlm

  Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

  Språktest/Language test

  Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

  Samarbetspartners

  Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

  Våra samarbetspartners