Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Biblioterapi – att läsa för att leva

Biblioterapi – att läsa för att leva

Biblioterapi är att läsa och att samtala om det lästa, för bättre hälsa och personlig utveckling. Vi utgår från litterära texter och undersöker vad texten gör med oss som läsare, vilka känslor och minnen den väcker och hur vi bättre kan lära känna oss själva och växa som människor. Kursledare är Nina Ström (f.d. Nina Frid) och Pia Bergström, två av Sveriges främsta inom biblioterapi.

Tema

Höstens kurs har temat Brustna hjärtans café. Vi kommer med andra ord främst koncentrera oss på texter som handlar om kärlekssorg, om förlust och svikna förhoppningar.
Det kommer även att finnas inslag av kreativt skrivande med terapeutisk potential. Att dela med sig av egna texter är ett frivilligt inslag i kursen.

Innehåll

Vi läser kortare och längre texter tillsammans för att utforska oss själva genom litteraturen. Genom författares texter och skildringar av känslotillstånd och händelser kan du som läsare spegla ditt inre liv. Att ta del av andras texter ger distans och nya perspektiv på tillvaron och den livssituation man befinner sig i.

Under kursen får du veta mer om läsningens betydelse för hälsa och välbefinnande och om biblioterapin som metod. Metoden är ung i Sverige men väl beprövad i andra länder som Finland, Storbritannien och USA. Du får som grund en historisk tillbakablick och en översikt över biblioterapins förgreningar och variationer. Vidare en inblick i forskningen på området och i praktisk tillämpning.

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till alla läs- och samtalssugna som är nyfikna på biblioterapi och livets stora frågor. Inga förkunskaper krävs.
Du bör ha ett intresse av att ta del av andras upplevelser och dela med dig av egna.

Kursdatum

Varannan vecka torsdagar: 10/10, 24/10, 7/11, 21/11, 5/12.

Kursledare

Nina Ström (fd Frid) är bibliotekarie, bokcirklare och författare till bland annat Läsa, läka, leva – om läsfrämjande och biblioterapi (Btj, 2016). Hon har även undervisat på högskoleutbildningen Det biblioterapeutiska arbetssättet på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Pia Bergström är socionom med vidareutbildning i psykoterapi, lärare och biblioterapiledare. Hon är initiativtagare till kursen Det biblioterapeutiska arbetssättet på Ersta Sköndal Bräcke högskola och utbildar och föreläser om biblioterapi.

Länkar

Kursledare

Nina Ström
Pia Bergström

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Holländargatan 38, 11136 STOCKHOLM
Kursstart
10 okt 2019
Slutdatum
5 dec 2019
Antal veckor
5 veckor
Tid kvar till startdatum:
21 dagar
Tider
To 18:00 - 20:15
Studietimmar
15
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
5 st
Arr nr.
1020432
Platser kvar
Ja
Pris
1 650 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners