Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Viktminskning – en hållbar livsstilsförändring

Viktminskning – en hållbar livsstilsförändring

Vill du få ordning på ditt ätande? Vill du kunna behålla vikten? En kurs för dig som vill sluta småäta, tröstäta, hitta bättre matrytm eller bryta ett ätmönster du inte är nöjd med. Du får kunskap om mat, motivation, beteendeförändring, stöd att bryta mönster samt egna verktyg för en bestående viktminskning.

Kursen handlar om att hitta ett ätande som fungerar för dig och att bryta ett ätmönster du vill komma bort ifrån. Vi går igenom mekanismerna som påverkar ätandet. Dels sådant som är synligt – som vår vikt, våra matvanor och hur mycket vi rör på oss – dels det som inte syns, men som styr vårt ätande som t.ex. hunger och sug.

Vi kommer fram till redskapen som gör att du kan genomföra en bestående viktminskning: bryta mönster, överkomma hinder och behålla din motivation hela vägen till mål.

Kursmaterial

Kursboken kan köpas på plats och betalas direkt till kursledaren, kontant eller swish. Titel och cirkapris skrivs snart ut.

För vem?

Kursen vänder sig till dig som vill styra upp ditt ätande och som vill kunna behålla vikten efter en viktnedgång. Du får kunskap om mat, motivation, livsstilsförändring och stöd för att bryta mönster.

Innehåll

Vi går igenom mekanismerna bakom det problematiska ätandet. Då kommer vi fram till redskapen för dig som gör att du kan genomföra en bestående viktminskning, överkomma hinder och behålla din motivation hela vägen till mål.
Vi talar om stöd och tar upp olika sätt att få stöd. Därtill hur samhället påverkar vårt ätande.

Sammanfattning av de moment som gås igenom i kursen:

  • Måltidsordning och matinnehåll
  • Att identifiera skillnaden mellan hunger och sug
  • Motivation och förändringsprocess
  • Att göra en handlingsplan
  • Stress
  • Fysisk aktivitet
  • Betydelsen av stöd och hur du får detta
  • Kommunikation
  • Omvärld, risksituationer
  • Vidmakthållande, snedsteg och återfall.

Kursdatum hösten 2019

Måndagar med planerad start 4/3 och slutdatum 13/5. Ingen kurs annandag påsk.

Upplägg

Varje tillfälle består av ett teoripass med föreläsning och genomgång av faktakunskap och samtal, diskussioner och övningar i smågrupper. Praktiska tips och egna övningar vid varje träff. De tio sammankomsterna ger tillfälle till fördjupad förståelse och reflektion samt att dela erfarenheter med de andra i gruppen.

Mål

Målsättningen är att du ska lära dig att identifiera och undanröja orsakerna bakom ditt problemätande. Du hittar egna verktyg för en bestående viktminskning för att slippa förlita dig på kortsiktiga lösningar eller quick fix-produkter. Samhörigheten i gruppen under kursens gång stärker möjligheterna att lyckas nå målet.

Tre korta frågor till Birgitta Adolfsson

1) Vad handlar din kurs om? Om att få hjälp att bryta gamla mönster, hitta sin idealvikt och att behålla den.

2) Vad har man för nytta av den kunskap man får? Du kan skapa rutiner för ett balanserat ätande och få kontroll över vad du stoppar i dig. Du kan inventera vad som orsakar sug hos dig och hur du kan skydda dig mot det. Praktiskt hur matsedeln ska vara komponerad, vad som behöver handlas hem och hur du gör portioner.

3) Berätta om vem du är och om ditt intresse för hur man kan skapa en hållbar livsstilsförändring. Jag är leg. psykolog och pedagog och har haft hundratals viktminskningsklienter. Vi har träffats både individuellt och i grupp, med ett förbluffande bra resultat. Jag har forskat om succéfaktorer för en bestående livsstilsförändring, undervisat om livsstilsförändring för vårdpersonal, dietister, hälsocoacher och andra grupper i samhället. Jag har egen erfarenhet av övervikt och ett kaotiskt ätande – och av att ha tagit mig ur problemet.

Kursledare

Kursledaren Birgitta Adolfsson är leg. psykolog och forskare inom hälsovetenskap, livsstil och beteende. Hon har arbetat mycket med individer och grupper som haft problem med sitt ätande, med hållbar viktminskning som målsättning. Hon har lång erfarenhet av livsstilsfrågor och att stödja individer i grupp till förändring av vanor och beteenden.

Birgitta Adolfsson disputerade i medicin med inriktning fetma och har undervisat vårdpersonal och studenter i psykologi, hälsovetenskap samt på dietistprogrammet i ämnet problemätande och bakomliggande faktorer. Vidare har hon skrivit lärobok för vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor och dietister).

Inte minst har kursledaren egna erfarenheter av problemätande, men genom medvetenhet och aktivt arbete har detta löst sig. Sedan många år har hon inte några problem med ätande.

Sagt om kursen av tidigare kursdeltagare

"Bra mix mellan fakta och psykologi" "Tillfället då vi diskuterade stress var extra bra" "Uppskattar att få prata känslor i grupp" "Bra med en öppenhet för olika typer av dieter för viktnedgång" "Engagerad och kunnig lärare".

Länkar

Kursledare

Birgitta Adolfsson

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
4 mar 2019
Slutdatum
13 maj 2019
Antal veckor
10 veckor
Tid kvar till startdatum:
47 dagar
Tider
Må 17:30 - 19:45
Studietimmar
30
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
10 st
Arr nr.
987677
Platser kvar
Ja
Pris
2 575 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners