Att skriva roman och novell, grund jämn vecka

Det här är rätt grundkurs för dig som bara vill syssla med prosa - den typ av berättande som förekommer i romaner och noveller.

Förkunskaper

Lämplig för dig som läser mycket skönlitteratur och kanske har skrivit lite på kammaren. Här får du lära dig grunderna. Du ansöker med en kort motivering till varför du vill gå kursen i meddelanderutan.

Exempel på begrepp som tas upp under kursens gång

• Berättarperspektiv
  • Dialog
  • Gestaltning
  • Berättelsens struktur

Kurslupplägg

Som kursdeltagare får du möjlighet att komma i kontakt med, och genom text uttrycka, din egen unika röst och berättelse. Du får inspiration till att själv vilja gå vidare och utforska litteraturen som vägvisare och uttrycksmedel.

Varje lektion inleds med en kort reflektion, där läraren tar upp skrivandet och den litterära texten och belyser ämnet från olika synvinklar. Exempel på rubriker kan vara:

• Drivkrafter och impulser
  • Orden och Språket
  • Associativt och logiskt berättande
  • Karaktärer
  • Genrer, stilar och format
  • Författarrösten

Efter detta följer en kort skriv- eller gruppövning som speglar föreläsningens tema. Deltagarna får också en hemuppgift efter varje lektion så att man själv kan experimentera och därmed fördjupa sin förståelsegrund. Vid de två första kurstillfällena ägnas tid åt att skapa ett tryggt och öppet klimat i gruppen, samt att förklara och prova på den metod som ligger till grund för de fortsatta textsamtalen. Vi kommer också att prata om hur vi skapar tid och rum för skrivandet i vardagen. Huvudparten av varje lektion kommer sedan att ägnas åt samtal om de texter som deltagarna själva har författat i form av skrivövningar på plats eller som fördjupningsuppgifter hemma.

Material

Det material som används är deltagarnas egna texter och utdrag ur skönlitterära verk.

Eva Lejonsommar fick sitt genombrott med romanen Att älska henne (1995). Hon har även arbetat med iscensättningar och monologer och startade Författa Förlag (2014) för att undersöka och utmana gränserna för berättelsen. Eva har skrivit fem romaner och sex själsdeckare. Hennes senaste roman, De afrikanska breven, kom ut 2007. Hennes senaste själsdeckare, Som om jag var fri, kom ut 2016. Hon är utbildad skrivpedagog.

Kundtjänst i Stockholm
direkt@folkuniversitetet.se

Boka nu!

Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
3 feb 2020
Slutdatum
25 maj 2020
Antal veckor
15 veckor
Tid kvar till startdatum:
73 dagar
Må 18:00 - 21:15
(En studietimme är 45 minuter)
8 st
4 675 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test.

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm.

Våra samarbetspartners