Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

De kakelklädda rummen

De kakelklädda rummen

En av två forskningsföreläsningar med inriktning rum och arkitektur på Folkuniversitetet hösten 2017.

OBS! anmälan till föreläsningen görs endast via webben. Folkuniversitetet tar inte emot anmälningar till gratisföreläsningar via telefon. Detta för att det är en resurskrävande hantering med telefonanmälningar och vi vill fortsätta att kunna erbjuda dessa föreläsningar kostnadsfritt. Vi hoppas att du förstår.

Innehåll

Föreläsningen behandlar kakel som ett naturligt material i Turkiets moskéer, mausoleer, palats, paviljonger och hamambad. De keramiska materialen kan vara blankt glaserade eller oglaserat matta, vara mönstrade eller monokroma, i relief eller släta. Ytskiktens dekorativa ornament med detaljskalans verkan av mönster och färgsammansättningar bildar en grund.

Den dekorativa ytan har en stark förankring i islamisk och annan österländsk byggnadskultur, men har sällan uppmärksammats i västerländsk tolkningstradition. En föregångare är dock arkitekten Gottfried Semper som på 1840-talet i sin ”beklädnadsteori” beskriver arkitekturens ursprung genom den vävda textilen. Kulturmöten mellan det bysantinska, seldjukiska och timuridiska frambringar på 1400-talet den osmanska kakeltraditionen.

Föreläsningen uppmärksammar förmedlingsaspekten, hur skilda kakeltekniker har utvecklats i Anatolien i Turkiet och spridits via hantverkare och osmanska arkitekter. Här i väst har nyligen väckts ett uttalat intresse för kakelmaterial, att klä fasader i färgstark klinker. Hur har detta uppkommit?

Föreläsare

Gertrud Olsson, arkitekt och tekn. dr i arkitektur vid KTH Arkitekturskolan; gästforskare vid SFII, Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul; universitetslärare i teori och historia vid HDK Steneby/Göteborgs universitet 3.

Bilden

Rüstem Pasha moské (1563), arkitekt Minar Sinan, Istanbul.Foto: Gertrud Olsson

Kursledare

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Bokning

Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Kursstart
19 okt 2017
Slutdatum
19 okt 2017
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
2 dagar
Tider
To 18:00 - 19:30
Studietimmar
2
Tillfällen
1 st
Arr nr.
895002
Platser kvar
Fåtal
Pris
0 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Här hittar du vårt utbud av sista minuten-kurser med 25% rabatt. 

Till sista minuten-kurserna

Hälsosatsning 2017

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att stockholmarna är mer stressade än folk i övriga landet. Under hösten 2017 har vi en satsning på kurser och föreläsningar inom hälsa och livsfrågor. 

Läs mer

Språktest/Language test

Gör ett webbaserat språktest och testa dina språkkunskaper online. /Web-based language test. 

Följ oss!

@folkuniversitetetstockholm

 Twitter@Folkuniv_sthlm

Facebook Folkuniversitetet Stockholm folkuniversitetetstockholm

Samarbetspartners

Folkuniversitetets studieservice samarbetar med flera föreningar och aktörer i Stockholm. Här kan du läsa mer om våra samarbetspartners. 

Våra samarbetspartners