Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Järnsmide på Hults Bruk - fortsättning

Järnsmide på Hults Bruk - fortsättning

Fortsättningskurs i Hults bruks smedja utanför Norrköping för dig som har kunskaper motsvarande grundkursen. Varmt välkommen att fördjupa din praktiska och teoretiska kännedom inom smideskonsten!

Vem kan gå kursen?

Kursen är för dig som har gått nybörjarkursen eller införskaffat förkunskaper på annat sätt inom smide.

Mål

När kursen är avslutad ska du ha kunskaper om de olika praktiska momenten i järnsmide och även provat på att jobba med lite mer avancerade tekniker.

Kursinnehåll

Det finns sex stycken ässjor på plats. Huvudmoment är sträckning, stukning, klyvning och hålslagning. Kursledaren går igenom material, temperatur och verktyg. Du väljer att göra en av dessa produkter:

  • ljusstake
  • skohorn
  • gångjärn
  • skål
Det finns utrymme för egna idéer men ledaren förbehåller sig rätten att avstyra större projekt på grund av tid och förkunskaper.

Material

Vi arbetar i järn, så kallat icke härdbart låglegerat stål. Grundmaterial ingår. Beroende på vad du vill göra så kan viss materialkostnad tillkomma och finns att köpa i smedjan.

Kursupplägg

Gruppen består av max åtta deltagare. Gemensamma genomgångar varvas med självständigt arbete under ledarens handledning.

Ledare

Robert Björk som är utbildad på HDK Steneby och arbetar mestadels med uppdrag kring historiska rekonstruktioner inom byggnadsvård, inredningsdetaljer och trädgårdsrelaterat.

Hitta till Hultsbruk

Med bil är det lättast att ta sig: Hults bruk ligger 12 km från Norrköping. Kör väg 55 förbi Åby mot Katrineholm och sväng vänster vid skylten ’Hultsbruk – Yxbacken’. Vid tredje avfarten till vänster hänger en stor skylt: ’Hults Bruk Smidescentrum, Utställning, Smedja, Försäljning’.
Ta vänster och fortsätt rakt fram till du är i en sänka med en gårdsplan med ett stort kugghjul omgiven av tre byggnader: Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen Skaftverkstan. Parkera.

Med buss: Linje 436 från Norrköpings resecentrum tar runt 40 minuter, avgång 17:07 och ankomst 17:45. Hållplatsen heter ’Hultsbruk’. Gå ner i sänkan på gårdsplanen med ett stort kugghjul omgiven av de tre byggnaderna Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen ’Skaftverkstan’.
För aktuell tidtabell kan du söka på Östgötatrafikens hemsida, klicka på ’Sök tidtabell/linje’ och använd ”436” som sökord, så bör du se tidtabellen för ’Norrköping-Jursla-Åby-Hults Bruk-Simonstorp’.

Länkar

Kursledare

Robert Björk
Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Bokning

Plats
Smidescentrum, 61690 ÅBY
Kursstart
11 apr 2018
Slutdatum
9 maj 2018
Antal veckor
5 veckor
Tid kvar till startdatum:
79 dagar
Tider
On 18:00 - 21:00
Studietimmar
20
Tillfällen
5 st
Arr nr.
923463
Platser kvar
Ja
Pris
2 350 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Senioruniversitetet i Norrköping

Senioruniversitetets aktuella program