Smid en ros på rosens dag

Besök Norrköpings vackra landskap och bekanta dig med smide. Här får du lära dig att smida en ros eller kallahamra den i plåt eller koppar.

Vem kan gå kursen?

Vi vänder oss till både nybörjare och de som redan lärt sig smida.

Upplägg:

Om du är nybörjare får du lära dig att kallhamra rosen i plåt eller koppar. Har du tidigare erfarenhet av smide, lär du dig den vackra konsten att smida din egen ros.

Mål

När dagen är avslutad har du kunskaper i de olika praktiska momenten som ingår i att hammra plåt och delar av smidet. Du har även en egen ros att ta med dig hem.

Kursinnehåll

Det finns sex stycken ässjor på plats. Kursen är målstyrd och ledaren guidar dig genom processerna som ger dig grundkunskap.

Vi arbetar i järn eller koppar och plåt. Grundmaterial ingår.

Kursupplägg

Gruppen består av max åtta deltagare. Gemensamma genomgångar varvas med självständigt arbete under ledarens handledning.

Ledare

Robert Björk. Robert är utbildad på HDK Steneby och arbetar mestadels med uppdrag kring historiska rekonstruktioner inom byggnadsvård, inredningsdetaljer och trädgårdsrelaterat.

Hitta till Hultsbruk

Hults bruk ligger 12 km från Norrköping.

Med bil:
Kör väg 55 förbi Åby mot Katrineholm, sväng vänster vid skylten ”Hultsbruk – Yxbacken”.
Vid tredje avfarten till vänster hänger en stor skylt: Hults Bruk Smidescentrum, Utställning, Smedja, Försäljning.
Sväng vänster, fortsätt rakt fram till du är i en sänka med en gårdsplan med ett stort kugghjul omgiven av tre byggnader: Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen Skaftverkstan. Parkering finns.

Med buss:
Linje 436 från Norrköpings resecentrum tar cirka 40 min: Avgång 17:07, ankomst 17:45.
Hållplats ”Hultsbruk”.
Gå ner i sänkan med en gårdsplan med ett stort kugghjul omgiven av tre byggnader: Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen ”Skaftverkstan”.
För aktuell tidtabell kan du söka på Östgötatrafikens hemsida Klicka på ”Sök tidtabell/linje” och använd ”436” som sökord, så ska du få fram tabellen för ”Norrköping-Jursla-Åby-Hults Bruk-Simonstorp”.

Robert Björk

Kundtjänst Norrköping
info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Boka nu!