After work: Brott och straff

Hur kan otryggheten öka när kriminaliteten minskar? Är ”hårdare tag” vägen framåt eller borde det satsas på förebyggande insatser?

Gå med i Facebook-evenemanget

Otryggheten ökar, de politiska förslagen om hårdare straff duggar tätt, 10 000 nya poliser ska utbildas och kriminaliteten har seglat upp som den viktigaste frågan för svenska väljare.

Samtidigt visar forskning att brottsligheten och det dödliga våldet har minskat i Sverige sedan 1990-talet. Undantaget är det ökade och medialt uppmärksammade skjutvapenvåldet i kriminella miljöer – som även sticker ut i förhållande till jämförbara länder.

Hur kan otryggheten öka när kriminaliteten minskar? Vad händer med samhället när fakta och upplevelse glider isär? Vilken roll har fängelser, kriminalvård och straff i ett modernt samhälle? Är ”hårdare tag” vägen framåt eller borde det satsas på förebyggande insatser?

Välkommen på after work med forskare!

MEDVERKANDE:
Alva Stråge, doktor i teoretisk filosofi och expert på neurovetenskapliga och moraliska frågor kopplade till rättssystemet

Sven-Åke Lindgren, professor emeritus i sociologi och expert på kriminologi och rättssociologi

Cajsa Moberger Arcari, utvecklingsledare inom kriminologi på Social resursförvaltning, Göteborgs Stad

MODERATOR:
Mattias Hagberg, journalist och författare

Plats: Pustervik

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan. Åldersgräns: 18 år.

After work med forskare är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Med reservation för ändringar.

Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52
kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Järntorgsgatan 12-14, 41301 GÖTEBORG
10 dec 2019
Slutdatum
10 dec 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
3 dagar
Ti 17:30 - 19:00
(En studietimme är 45 minuter)
1 st

Gör som Rebecka – följ dina drömmar!

Föreläsningar i Göteborg

Missa inte våra föreläsningar i olika intressanta ämnen. Många av dem är helt gratis!

Se hela utbudet

Kursintyg

Efter en avslutad kurs kan du begära att få ut ett intyg som redogör för kursens innehåll. För att få ett intyg krävs en närvaro på minst 75 %.

Hör av dig till Kundcenter Folkuniversitetet Väst (kundcenter.vast@folkuniversitetet.se) om du vill ha ett kursintyg. Observera att om intyget är från en kurs som avslutades för mer än ett år sedan, kommer du att få betala en administrativ avgift på 150:-.

Få vårt nyhetsbrev

Sista minuten-kurser

Kvalitet och Miljö

Stöd och matchning

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig att hitta ett jobb. Vi på Folkuniversitetet vet att kunskap förändrar. Hos oss får du mer!

Läs mer om Stöd och matchning

Kontakta oss!

Här hittar du kontaktuppgifter till vår personal i Göteborg.

Kontakta oss!