Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Guide i Göteborg

Guide i Göteborg

Denna kurs ger dig kunskaper och färdigheter för att arbeta som guide i Göteborg. Som auktoriserad Göteborgsguide har du möjlighet att arbeta med mycket varierande uppdrag i staden och dess omgivningar.

Marknadsföringen av Göteborg som turiststad har varit lyckosam och det innebär att behovet av auktoriserade guider periodvis är mycket stort.

Utbildningen ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli en professionell guide och är också en bra grund för övrigt arbete inom Göteborgs besöksnäring. Du får kunskap om evenemangsstaden Göteborg, dess historia, arkitektur, näringsliv och utveckling.

Efter kursen kan du avlägga prov för att bli auktoriserad guide i Göteborg. Som auktoriserad Göteborgsguide har du möjlighet att arbeta med mycket varierande uppdrag i staden och dess omgivningar. En stor del av uppdragen innebär guidning av kryssningsturister på besök i Göteborg.


Vill du veta mer om guideutbildningen? Då är du välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria frukostmöte den 5 september kl 08.30. Kursledaren berättar om utbildningen, yrket som auktoriserad stadsguide och svarar på dina frågor. En representant från Göteborg & Co kommer också att medverka. Se länk för anmälan nedan.

Omfattning
Utbildningen äger rum på sju helger, lördagar och söndagar kl 10 - 17 (21/22 sept, 12/13 okt, 9/10 nov, 7/8 dec, 11/12 jan, 8/9 feb och 7/8 mars). Vid studiebesök och praktiska övningar i buss kan tiderna ändras. Deltagarna bör räkna med ytterligare timmar för självstudier och studiebesök.

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som redan jobbar inom guidning och turism, redan har erfarenhet i presentationsteknik och nu skulle vilja bli auktoriserad guide i Göteborg:

 • Du ska vara allmänbildad, utåtriktad och service-minded.
 • Du ska ha gymnasiekompetens eller motsvarande
 • Du ska ha goda kunskaper i svenska och ytterligare minst ett språk. För att bli auktoriserad guide på annat språk än ditt modersmål krävs ett intyg som visar på motsvarande nivå C1 i detta språk. Intyget får inte vara äldre än 5 år.

Mål
Efter kursen skall du ha tillräckliga kunskaper för att kunna genomgå det praktiska provet för att bli auktoriserad guide i Göteborg under förutsättning att du har fått godkänt på proven under utbildningen och närvaron på kursen som krävs..

Examination
Efter kursen kan du anmäla dig till auktorisationsprovet hos Göteborg & Co. Auktorisationsprovet innebär att du guidar upp i buss på ditt modersmål. Provet kostar 550:- plus moms.

Vid auktorisationsprovet, genom Göteborg & Co, ingår en validering som genomförs av en yrkesbedömare och ger dig möjlighet att erhålla en ”nationell auktorisation”. Detta är en förutsättning för att sedan kunna söka en guidelegitimation för användning i utförandet av guideyrket. Sveriges Guideförbund (SveGuide) ansvarar idag för den nationella auktorisationen. I kostnaden, på 990:-, för den nationella auktorisationen ingår ett kostnadsfritt medlemskap i SveGuide under det första medlemsåret samt intyg och guidelegitimation.

Klarar du uppguidningen blir du auktoriserad stadsguide och kan sätta igång att arbeta med en gång. Göteborg & Co utfärdar ett auktorisationsintyg. Som stadsguide arbetar du på frilansbasis. Det är vanligt att uppdragsgivarna kräver F-skatt (eget företag). Skulle du inte klara provet finns ny chans att guida upp vid ett senare tillfälle, mot en ny avgift.

Innehåll
Följande moment ingår:

 • Göteborgs historia, arkitektur och geografi
 • samhällskunskap Göteborg – industri, näringsliv, samhälle mm
 • guidning i buss
 • stadsvandringar
 • guideturer inom yrket
 • planering, bemötande, service och säkerhet
 • presentationsteknik och storytelling
 • studiebesök

Arbetssätt
Teoretiska genomgångar i Folkuniversitetets lokaler (Norra Allégatan 6, Göteborg) varvas med många studiebesök och praktiska övningar.

Kursledare
Huvudläraren är Birgitta Ekesand. Många av våra kursledare är auktoriserade Göteborgsguider med mångårig erfarenhet av guidning i och kring Göteborg.

Länkar

Kursledare

Birgitta Ekesand "Jag började arbeta som transfervärdinna och guide redan när Svenska Amerika Linjens båtar "Gripsholm" och "Kungsholm" la till vid Amerikaskjulet på 1970-talet." Läs mer om Birgitta Ekesand

Har du frågor?

Kontakta
Folkuniversitetet Göteborg språk. Tel: 031 - 10 65 10
kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Information

Plats
Norra Allégatan 6, 40317 GÖTEBORG
Kursstart
21 sep 2019
Slutdatum
8 dec 2019
Antal veckor
20 veckor
Tider
Lö 10:00 - 17:00
Sö 10:00 - 17:00
Studietimmar
112
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
14 st
Arr nr.
1016256
Platser kvar
Ja
Pris
13 750 kr

Vill du veta mer om guideutbildningen? Boka en plats till vårt kostnadsfria frukostmöte den 5 september!