Historia 2b - kultur, Distans

På Folkuniversitetets Vuxengymnasium på distans kan du själv lägga upp dina studier och läsa när det passar dig. Detta innebär stora möjligheter att kombinera studier med arbete eller annan sysselsättning.

Gymnasiepoäng
100p

Förkunskaper
Historia 2b kultur bygger på kursen Historia 1a2, kursen Historia 1b eller motsvarande kunskaper. Betyg i kursen kan inte ingå i examen tillsammans med betyg i kursen Historia 2a.

Centralt innehåll
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

• Tematiska fördjupningar kring historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna.
  • Olika konst- och kulturbegrepp i historiskt perspektiv. Möten mellan etablerad kultur och olika former av nya kulturella rörelser till och med 1900-talets populärkultur.
  • Historiska begrepp och förklaringsmodeller och deras tillämpning på olika historiska frågeställningar.
  • Granskningar och tolkningar av historiskt källmaterial, till exempel arkivmaterial, pressmaterial och databaser, som utgångspunkt för behandling av historiska frågeställningar.
  • Hur historia används inom olika kulturformer. Betydelsen av olika historiska teman inom olika genrer, till exempel film, litteratur och musik samt inom olika former av ungdomskultur.

Betyg
Om en juridisk person (en organisation/företag men inte s.k. enskild firma) beställer och betalar för kursen ingår möjligheten att genomföra ett slutprov till betyg för en tilläggskostnad. Elever som läser mot betyg ska i samband med anmälan skicka in personbevis och kopia på gymnasiebetyg. Den juridiska personen ska skicka in en "Betygsbeställning" (se högerblocket ”BIBLIOTEKET” på förstasidan).

Övriga deltagare kan ansöka om prövning hos Vuxenutbildningen i lämplig kommun och på så sätt erhålla betyg. Kontakta Vuxenutbildningen i lämplig kommun för mer information.

Kurslitteratur
Se vår Litteraturlista (högerblocket ”BIBLIOTEKET” på förstasidan).

4190 kr inkl. moms. Eventuell kostnad för kurslitteratur tillkommer.

Övrigt
Kursen startar när betalningen av kursavgiften är registrerad hos oss. OBSERVERA att det kan ta upp till två veckor innan vi ser att betalningen är gjord. Från kursstart har du sex månader på dig att avsluta kursen. Se FAQ för svar på de vanligaste frågorna.

Vuxengymnasium på distans 0520-52 50 92
distans.vast@folkuniversitetet.se