100 år av "allmän" rösträtt

I år sägs det vara 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes. Men, tillåt oss att skapa dålig stämning på festen; fick verkligen alla rösta år 1921?

Utöver ålder och medborgarskap begränsades rösträtten under flera decennier. Före 1945 fick du inte rösta om du var försatt i konkurs eller försörjd av fattigvården. Fram till 1989 kunde personer omyndigförklaras av olika anledningar och förlorade då även sin rösträtt. Det ska också påminnas om att även om vissa har haft rösträtt rent formellt så har det funnits praktiska och administrativa hinder för att den ska kunna användas. Bland annat drabbade det personer i fängelse, intagna på sjukhus och personer som saknat fast adress.

Självklart ska vi fira ett demokratiskt genombrott, men vi måste vara försiktiga med att romantisera historien kring vad som egentligen hände för hundra år sedan. Välkommen till en kväll där vi djupdyker i det som kallats allmän rösträtt och hur det som hände då påverkar vad som händer nu.

KVÄLLENS TALARE

Hur minns vi kampen kvinnors rösträtt?
Ulla Manns har skrivit ett kapitel i antologin “Rösträttens århundrade” där hon problematiserar hur vi minns kampen för att kvinnor skulle få rösta genom att lyfta fram Elin Wägner som hade kritisk blick på rösträttsrörelsen.

Moderiktiga eller manhaftiga?
Emma Severinsson kommer att prata om klädernas betydelse i kampen för kvinnors rättigheter. Med utgångspunkt i rösträttskvinnornas strategier när det gäller mode leder hon oss fram till idag när vissa plagg och attribut fortfarande är centrala symboler i kampen.

Vilken funktion hade allmän rösträtt?
Astrid-Levina Ekstrand är aktivist i funkisrörelsen och kommer att prata om rösträtt för personer med funktionsvariationer ur ett historiskt perspektiv och om rösträtt och tillgänglighet i nutid.

Efter de tre korta föreläsningarna ovan blir det ett panelsamtal.

ARRANGÖRER

Folkuniversitetet
FemHbg
Kvinnokarta Helsingborg
Helsingborgs kvinnojour
Helsingborgs stadsteater

TILLGÄNGLIGHET
Stadsteaterns foajé ligger på bottenplan och är tillgänglig för rullstol/permobil.
Det finns en stor toalett på samma våningsplan.
Övriga toaletter finns en trappa ner och dessa märks om könsneutralt under kvällens evenemang.
Samtalet sker på svenska.

Amanda Johansson
amanda.johansson@folkuniversitetet.se

Karl Johansg 1, 25267 HELSINGBORG
1 okt 2019
Slutdatum
1 okt 2019
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
9 dagar
Ti 17:00 - 19:00
(En studietimme är 45 minuter)
1 st

New in Sweden?

Do you want to learn Swedish for free? Do you want to start working as soon as possible? Whether you moved to Sweden for asylum, work or a loved one, we will help improve your Swedish.

More about life in Swedish

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Ort
(Falkenberg, Halmstad, Helsingborg, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad, Lund, Malmö eller Växjö)