Kvinnor som historiska aktörer för rösträtt

Föreläsning i samarbete med KAF - Kvinnliga Akademikers Förening

Vid början på 1900-talet började en stor grupp kvinnor i Sverige en tjugo år lång massmobilisering för rösträtt och medborgarskap på samma villkor som män. Det var starka aktörer som reste, agiterade, predikade, missionerade, tågade, skrev artiklar, böcker, spex mm. De kände stark vrede över orättvisorna. Hur lade de upp sina politiska aktioner? Vad bidrog till den slutgiltiga segern?

Denna föreläsning hålls av duon Christina Florin och Josefin Rönnbäck.

Florin är profssor emeritus i kvinnohistoria vid Stockholms universitetet. Hennes forskning har handlat om kvinnors utbildning, kvinnors organisering och kvinnlig rösträtt. Senast har hon skrivit om berömda par i politiken och om känslor som viktiga historiska processer, bland annat under 1970-talets politiska och sexuella frigörelse.

Rönnbäck är lektor i historia vid Luleå tekniska universitet. Hennes forskning har handlat om kvinnors mobilisering för politiskt inflytande, från rösträtt till politisk representation. . Medverkar i en kommande antologi som handlar om demokratiska genombrott i Sverige.

Plats: Folkuniversitetets anrika aula på Nygatan 43, Umeå.
Fri entré.

Ottiliana Rolandsson

Boka nu!

Nygatan 43, 90330 UMEÅ