Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Antropocen - människans tidsålder

Antropocen - människans tidsålder

Hur människans handlingar och levnadssätt påverkar jorden såväl geofysiskt som biologiskt.

Människan har sedan 1980-talet levt över sina tillgångar vilket innebär att gapet mellan konsumtionen och vad naturen kan förnya fortsätter att öka. Overshoot Day, det vill säga dagen som markerar när vi har gjort av med hela årets ekologiska budget, inträffar tidigare och tidigare för varje år; 1987 den 24 december, 2016 den 8 augusti. Begreppet antropocen beskrivs som ”människans tidsålder” och söker belysa hur människans handlingar och levnadssätt påverkar jorden såväl geofysiskt som biologiskt. Det handlar om spår som kommer påverka oss lång tid framöver och som vi ännu inte kan förstå vidden av.

Föreläsare
Anna-Maria Hällgren är konstvetare och postdoktor vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholm universitet. 2013 utkom hennes avhandling Skåda all världens uselhet: Visuell pedagogik och reformism i det sena 1800-talets Sverige (Gidlunds). Anna-Maria Hällgren har uppmärksammat begreppet antropocen och vilken betydelse samtidskonsten kan väntas spela i den nya geologiska tidsåldern.

Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor i miljöhistoria och författare. Sedan 2007 är han professor vid avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö på Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Han har uppmärksammat temat människa och miljö i flertalet artiklar, främst i Dagens Nyheter, och böcker. I sin senaste bok Antropocen. En essä om människans tidsålder (Weyler förlag) skriver han om vår nya tidsålder och om hur människan, istället för naturen, numera är den dominerande geologiska förändringskraften på jorden.

Plats
Kulturhuset/Stadsteatern, Lilla Scenen.

Länkar

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Information

Plats
P A Halls terass, 50334 BORÅS
Kursstart
10 okt 2017
Slutdatum
10 okt 2017
Antal veckor
1 veckor
Tid kvar till startdatum:
19 dagar
Tider
Ti 19:00 - 20:30
Studietimmar
2
Tillfällen
1 st
Arr nr.
900500
Platser kvar
Ja
Pris
60 kr