Att möta sexualbrottsutsatta i arbetet

Syftet med kursen är att deltagarna ska fördjupa sina kunskaper i att hantera fall av sexuella övergrepp, med fokus på brottsoffret.

Vid sexuella övergrepp blir ofta ett och samma fall ett ärende hos flera olika samhällsfunktioner. Ett ärende som berör både statliga och kommunala instanser, och även i vissa fall den ideella sektorn.

Den som blivit utsatt befinner sig i en svår situation med både fysiska och psykiska men. Samtidigt är processen i sig krävande, och kan vara både utlämnande och förvirrande. Därför är kompetens inom bemötande, juridik och samordning avgörande för den som i sin yrkesroll möter offret.

Kursen riktar sig till dig som hanterar sexualbrottsärenden i ditt arbete och ger möjlighet till reflekt-ion, erfarenhetsutbyte och kollegialt lärande tillsammans med kursledare och övriga kursdeltagare.

Kursens innehåll byggs upp kring ett faktiskt fall, vilket ger en praktisk förankring.

Utbildningen riktar sig till yrkesgrupper som t.ex. vårdpersonal, rehabkoordinatorer, kuratorer, personal inom socialtjänst, barn- och vuxenpsykiatri och skola.

Tid: Mån-tis 8-9 oktober 09:00-16:00

Moment som ingår

- Brottsbalken 6 kap
- Sekretesslagstiftning och sekretessbrytande bestämmelser
- Orosanmälan enligt Socialtjänstlagen 14 kap kontra polisanmälan
- Anmälningsskyldighet
- Bemötande
- Samordning och samverkan mellan instanser

Ansökningsinformation och prisinfo

Sista anmälningsdag är 21/9.
Info och frågor: info.ostersund@folkuniversitetet.se eller 063-10 60 60

Kursen kostar 3750 kr ink moms (3000 ex moms). Vid bokningstillfället kan du välja att betala på en gång, med faktura som skickas ut i samband med kursstart eller annan betalare (om ex arbetsgivaren ska betala)

Birgitta Persson, Trygghetspolisen – Fd. polis, sexualbrottsutredare

Malin Tinnsten – Kriminolog, Brottsofferjouren