Du är här:
För institutioner som vill bli testcenter

Frågor & svar för institutioner som vill bli testcenter

Vad krävs för att kunna bli ett examenscentrum för Swedex?

Institutionen bör ha erfarenhet av undervisning i svenska som främmande språk och ha tillgång till utbildade testledare för Swedex. Det är också bra, men inte ett krav, att institutionen har erfarenhet av andra internationella examina i språk.

Hur kan min institution bli ett examenscentrum för Swedex?

Man ansöker om licens hos Swedex. Blankett för licensansökan (se nedan) skickas till swedex@folkuniversitetet.se eller skickas med post till:

Swedex
Folkuniversitetet

Ladda ner blankett för licensansökan (PDF)

Hur kan vi få information om testledarutbildningar?

Centrala testledarutbildningar annonseras på Swedex webbplats. Lokalt anordnade utbildningar utannonseras av den institution som anordnar utbildningen. Ibland sker detta också på Swedex webbplats.

Det är bara centralt utbildade testledare, så kallade multiplikatorer, som kan hålla lokala testledarutbildningar.

Vilka centralt utbildade testledare finns det i mitt land?

Kontakta swedex@folkuniversitetet.se för information.

Finns det centralt fastställda avgifter för Swedex-examina?

Nej. Varje Swedexcenter bestämmer självt sina examensavgifter. Alla center betalar dock samma avgift för examensunderlagen.

Kostar det något att få en licens som examenscentrum för Swedex?

Ja. Man betalar en engångsavgift för att få en licens.

Röster om Swedex

Toggle module

"Ett Swedextest fyller minst två goda syften: Det stämmer av den studerandes utveckling. Det ger ett certifikat att visa upp för arbetsgivare. Jag har arbetat med Swedex i Japan och ser det som ett mycket väl fungerande test av studenternas kunskaper."

–Einar Korpus, professor i svenska vid
Osaka universitet 2010-2011

Testledarutbildning