Sök Meny
Validering

Validering av svenska för vården

Inom vården är det viktigt att kommunikationen med patienter och kollegor fungerar. Därför kan det vara bra med en bedömning av sjukvårdsanställdas svenskkunskaper. Folkuniversitetet hjälper till med att bedöma och dokumentera kunskaper i svenska för vården.

Relaterad information

Bedömningen gäller de olika språkliga färdigheterna (läsa, höra, skriva och tala) och relaterar till Europarådets referensram för språk och till de språkliga behov som finns i vårdsektorn.

Bedömningen visar kunskaperna

En bedömning är en hjälp för individer att visa vilka språkkunskaper de har och är en merit när de söker arbete. Den hjälper också arbetsgivare att förstå de faktiska språkkunskaperna hos en arbetssökande. En bedömning av kunskapsnivån i de olika språkliga färdigheterna är ett användbart instrument för att se om och var man behöver förbättra sitt språk.

Europarådets referensram för svenska i vården

Den språkliga bedömningen relaterar till Europarådets referensram för språk och är anpassad för de språkliga behoven inom vårdsektorn. Europarådets beskrivningar av vad man ska kunna på de olika nivåerna har kompletterats med språkliga behov för vården.

Om du vill veta mer kan du kontakta någon av följande personer:

Lund/Sydsverige: Viktor Mandrik,
viktor.mandrik@folkuniversitetet.se

Umeå/Norrland: Cecilia Gabrielsson
cecilia.gabrielsson@folkuniversitetet.se

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila