Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
A Chorus Line spelas på Balettakademien Göteborg våren 2013

A Chorus Line

"A Chorus Line" är en en världens mest spelade musikaler - och Balettakademien Göteborg fick unika rättigheter att sätta upp den till vårt 30-års jubileum 22 feb- 9 mars i år.

En audition på Broadway, New York 1975. Den berömde regissören och koreografen Zach håller en audition för en kommande föreställning. Det är otroligt ont om jobb för dansare, värre än nånsin i Broadways historia, så alla är där; redo att slåss för ett jobb. Efter många och långa dansprov förklarar Zach att han vill höra de sökande på linjen berätta om sig själva, om deras personligheter. Ingen får uppträda eller försöka spela nån yrkesroll, utan alla måste helt äkta berätta sanningen om delar av sina liv och hemligheter. Zach är kompromisslös i jakten på sanningen. Av 17 sökande ska 8 få ett jobb...

Det hårda klimatet på Broadway under 70-talet, liknar det i dagens svenska musikalbransch och därför är "A Chorus Line" mer aktuell än någonsin. Det är också allt fler som tvingas stå på "linjen" när man söker ett jobb, oavsett bransch.

Föreställningslängd: 2, 5 h  (inkl. paus). Café finns innan föreställningen och i pausen. 

A CHORUS LINE
Idé: Michael Bennett
Musik: Marvin Hamlisch
Sångtexter: Edward Kleban
Text: James Kirkwood & Nicholas Dante Översättning: Bodil Malmsten
Förlag Nordiska ApS, Köpenhamn

Föreställningen är baserad på Michael Bennetts originaluppsättning.

Regissör Mattias Palm
Koreograf Gunilla Olsson Karlsson
Kapellmästare: Teresa Indebetou
Musiker:
Jenny Kristoffersson, Martina Almgren och Karl Sanner
Musikalisk instudering:
Rickard Rozenberg  och Ingalill Rask Wagner
Regi- och koreografiassistent: Maya Månhav
Medverkande Musikallinjen åk 3 (samt Gustaf Jönsson & Simon Ringman/Danslinje åk 3 och Musikallinjen åk 2)
Kostym: ArtCollege Modedesignutbildning under ledning av Lena Antvall
Ljusdesign
Fredrik Glahns
Ljuddesign Karl Wassholm
Belysningsmästare Johan Nordgren
Affischfoto  Harald Nilsson
Föreställningsfoto Christer Lindblad, Helena Knuuti & Mikael Ekström

Speciellt tack också till Mats Lago, Molle Molin,Stina Windmark-Vestlund och Niklas Elfvengren på GöteborgsOperan samt Helene Otterbeck på Götebors Stadsteater!

 • "Det var en tid av lögner och låg moral. Alla ljög; presidenten och regeringen ljög. Jag ville göra en föreställning om människor som talade sanning - och det finns inga som är så ärliga som dansare som tillbringar sina liv framför en spegel i en dansstudio".

  Hur en av världens mest spelade musikaler kom till

  "Det var en tid av lögner och låg moral. Alla ljög; presidenten och regeringen ljög. Jag ville göra en föreställning om människor som talade sanning - och det finns inga som är så ärliga som dansare som tillbringar sina liv framför en spegel i en dansstudio".

 • 1979 kunde Oscarsteatern i Stockholm, efter hårda och komplicerade  förhandlingar, som tredje land i världen ha premiär på "A Chorus Line"  (ACL).
När Michael Bennetts, (ACLs skapare), assistent Baayork Lee,  var i  Stockholm och hade audition inför uppsättningen i Sverige,  tyckte hon att det var för få sökande som hade musikalisk förmåga  att  gestalta just det som en  musikalisk repertoar krävde. Uppsättningen blev startskottet för att en ny typ av musikal var  på väg; en musikal som krävde likvärdiga kunskaper i dans, sång och  skådespeleri.

  Starten var en audition till "A Chorus Line"

  1979 kunde Oscarsteatern i Stockholm, efter hårda och komplicerade förhandlingar, som tredje land i världen ha premiär på "A Chorus Line" (ACL). När Michael Bennetts, (ACLs skapare), assistent Baayork Lee, var i Stockholm och hade audition inför uppsättningen i Sverige, tyckte hon att det var för få sökande som hade musikalisk förmåga att gestalta just det som en musikalisk repertoar krävde. Uppsättningen blev startskottet för att en ny typ av musikal var på väg; en musikal som krävde likvärdiga kunskaper i dans, sång och skådespeleri.

Föreställningar

Toggle module