Du är här:
Musikallinjen föddes ur en audition till "A Chorus Line"

Starten var en audition till "A Chorus Line"

1979 kunde Oscarsteatern i Stockholm, efter hårda och komplicerade förhandlingar, som tredje land i världen ha premiär på "A Chorus Line" (ACL).

När Michael Bennetts, (ACLs skapare), assistent Baayork Lee, var i Stockholm och hade audition inför  uppsättningen i Sverige, tyckte hon att det var för få sökande som hade musikalisk förmåga att gestalta just det som en musikalisk repertoar krävde. Uppsättningen blev startskottet för att en ny typ av musikal var på väg; en musikal som krävde likvärdiga kunskaper i dans, sång och skådespeleri.

Baayork Lee

Hugo Tham
Claude Marchant

Första musikallinjen i Norden föddes

Detta var något som Lia Shubert, som var med i vid auditiontillfället, och Claude Marchant plockade upp och 1983 startade de yrkesskolan på Balettakademien i Göteborg, som tidigare bara hade haft öppna kurser för allmänheten.
Nu har yrkesskolan alltså funnits i 30 år (med en läroplan som eskats fram under decennier), och våra studenter har en gedigen grund att stå på när deras talanger testas av olika auditionjurys. Så på många sätt är  "A Chorus Line" mer än bara innehållsligt passande - den är också starten för vår skola!

Exklusiva rättigheter

En av de artister som var med vid uppsättningen 1979 på Oscarsteatern, var bl.a.  Hugo Tham (BAs tidigare rektor 2010-12) - p.g.a Hugos medverkan och (vårt goda rykte:), fick vi rättigheterna!  Dessutom...  Lee (som fortfarande förvaltar och sätter upp ACL över hela världen) började dansa som litet barn med hjälp av just Claude Marchant i New York! Marchant bosatte sig i Sverige på 60-talet och introducerade bl a jazzdansen i Sverige, via vårt öppna kursutbud 1967 på Balettakademien Göteborg!

Nedan, Hugo Tham, ur Riksteaterns program -83:Hugo Tham i A Chorus Line då det begav sig

Föreställningar

Toggle module