Att våga misslyckas gör dig till en bättre artist

Senast ändrad

Om några veckor går Simon Rubin ut Balettakademiens musikalutbildning och till hösten tar han klivet in på Sveriges enda musikalutbildning på högskolenivå – Artisten vid Göteborgs universitet. Efter året på Balettakademien vet han vad som krävs av honom som musikalartist, och han har också lärt sig att det är okej att visa svaghet och att misslyckas. "Det gör dig till en bättre artist", säger Simon.

Simon Rubin

Musiken har alltid varit viktig för Simon. Dansen kom först senare, när han som tolvåring var med i musikalen "Oliver!" och blev förälskad i musikalen som uttrycksform.

– Jag tyckte det var så häftigt att historien blev så pass mycket djupare och bättre tack vare sången och dansen. Efter den föreställningen började jag dansa och spela teater, säger Simon Rubin.

Varför valde du att söka till Balettakademiens Musikalutbildning?
– Min dröm har alltid varit att ta mig in på Artistens musikalutbildning i Göteborg. Jag fick höra att den här utbildningen på Balettakademien hade lyckats få in ganska många elever där, vilket såklart var spännande. Jag hade dessutom tagit kvällskurser på Balettakademien i flera år, så jag kände till skolan väl.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Lärarna, helt klart. Förutom att de är otroligt duktiga på sina respektive ämnen, så är de väldigt duktiga på att lära ut. Jag tror att det som gör lärarna här speciella är att de verkligen genuint bryr sig om de studerande. De jobbar på väldigt olika sätt med varje studerande utifrån hens styrkor och svagheter. Dessutom tror jag inte att man ska underskatta vikten av att i stort sett alla våra lärare aktivt jobbar i branschen. Utbildningen får en verklighetsförankring som jag tror är extremt värdefull.

– Jag vill också passa på att nämna de gästregissörer vi har haft under året. Helt fantastiska. Jag har nog aldrig lärt mig så mycket på så kort tid som när jag jobbade med dem.

Vad tar du med dig från utbildningen?
– Dels tar jag med mig en hel del teknik. Jag är tekniskt en mycket starkare sångare, dansare och skådespelare tack vare utbildningen. Men minst lika viktigt är den självinsikt jag har fått här. Jag har fått en mycket större förståelse för vem jag är som musikalartist, och vad som krävs av mig. Det handlar dels om att förstå mina brister och det jag måste jobba på, men det handlar också om att förstå vad som gör mig unik och vad jag har att erbjuda och bidra med.

Har du några tips till blivande studerande på Musikalutbildningen?
– Börja varje nytt projekt med en positiv attityd. Ofta kan något som först låter jobbigt eller tråkigt visa sig vara riktigt kul, och det är fascinerande hur mycket mer man lär sig när man är glad och har roligt!

– Ta hand om varandra i klassen. Det är viktigt att känna att det är okej att misslyckas eller vara svag inför varandra på en sådan här utbildning. Det gör dig till en bättre artist. Att vara artist är en riktig berg- och dalbana, du pendlar mellan triumfer och misslyckanden hela tiden. Det gäller alla. Se till att ni fångar varandra när någon faller.

Till hösten börjar Simon på Artistens musikalutbildning vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. En dröm han haft ända sedan mellanstadiet.

– Jag har fortfarande svårt att tro att det är sant, det känns helt overkligt att det faktiskt händer. Jag känner mig överväldigad och så otroligt tacksam mot alla dem som har hjälpt mig på vägen, både lärare och vänner, säger Simon.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Jag vill hålla på med musikal, musik, teater och dans. Precis hur eller var vet jag inte riktigt. Det är klart det finns roller jag drömmer om att spela och scener jag drömmer om att spela på, men jag vet inte hur stor roll det spelar egentligen. Så länge jag får göra det jag älskar tror jag att jag kan vara lycklig.