Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

×
Sök Meny
Du är här:
Elever Skara Skolscen

Tidigare elever vid Skara Skolscen

Under årens lopp har Skara Skolscen haft en mängd elever. Några av våra tidigare elever syns flitigt i media, läs nedan ett utdrag ur vår jubileumsfolder (från Skara Skolscens 40-årsjubileum) om vad de tyckte om utbildningen i Skara.

Relaterad information

Henning Mankell

"Det var i mitten 1960-talet. Jag var 17 år, hade slutat gymnasiet, var fast bestämd att bli författare, men hade plötsligt insett att teaterregi - regissörens yrke - var något näraliggande till skrivandet. Jag tänkte också ytterligare ett steg; att för att bli regissör måste man förstå hur skådespelare fungerar. Jag undrade vart jag skulle vända mig. Jag hade en vän då - Lakke Magnusson som ville bli skådespelare (i dag är han på Dramaten sen många år) och han hade hört om Skara Skolscen. Vi sökte dit. Så vitt jag minns hade jag ingen aning om att det även togs in regielever - mitt Skaraår var det Eyvind Andersen som gick där: vi har samarbetat mycket sen dess. Jag hade inga som helst ambitioner att bli skådespelare, men jag tänkte jag kan pröva att ta mig in. Och jag kom in, Lakke med. Ungefär så var det nog det gick till.

Jag tror alla vi som gick där, mitt år och för andra, andra år, har åtminstone en upplevelse gemensamt: det var ett »friår« i livet då man fick vänner för livet; ett år då man hade obegränsad rätt att få lov att säga "jag, jag, jag", ägna sig åt sig själv för att söka sig fram till om man hade en konstnärlig kärna eller inte. Då var det nog bra att vara i den där lilla staden. Det viktigaste var det som låg »mellan raderna« i utbildningen. Där var Skara Skolscen unik.

Jag hittade en kärna och fick vänner och kollegor för livet.

Om Skara Skolscen förmår leva vidare med detta, att det som ligger »mellan raderna« förblir avgörande, en sorts fritt rullande skola; då hoppas jag den överlever."

Cecilia Frode

"För mig betydde Skara Skolscen att ostört, utan för många ögon på sig, få prova om man verkligen pallar att stå där på scen. Där frågade jag mig en gång till om jag verkligen skulle orka och ha lust att satsa så mycket som man måste. När jag gick på Skara förstod jag hur stor satsningen är. Jag kände att det var en vits för mig att söka nästa utbildning, Teaterhögskolan, som jag gick på."

Allan Svensson

"Skolscenen har betytt allt i stort sett, på min väg att bli skådespelare. Det var där jag slutgiltigt bestämde mig för att bli skådespelare. Skara Skolscen behövs för att den är unik i landet, en »miniscenskola«, där man som mycket ung verkligen får insikt i vad yrket handlar om."

Peter Andersson

"Det var på Skara Skolscen det började. Det är som med första kärläken, någonting som stannar kvar i hjärtat. Det blir en speciell sammanhållning när många kommer utifrån till en liten ort. För mig var det en förberedelse för scenskolan. Ett sätt att pröva om skådespelare var vad jag ville bli."

Bland skolans tidigare elever återfinns kända namn såsom

  • Rikard Wolff
  • Marie Richardsson
  • Birgit Carlsten
  • Ingemar Carlehed
  • Rachel Mohlin
  • Staffan Aspegren
  • Adam Lundgren
  • Pia Johansson
  • Noomi Rapace
  • Maria Kulle

Vad hände sen?

Toggle module

Detta är några av våra tidigare elever, som senare kommit in på högre utbildningar:

Charlie Challis, Adam Randle, Lycke Claesson, och Charlotte Trulsen, Teaterhögskolan i Luleå

Emil Roos-Lindberg, Maria Pontén, Victor Björkberg, Eric Karlsson,  Angelika Prick,  Isabela Duarte-Nilsson och Alexander Öhrstrand, Teaterhögskolan i Göteborg

Klas Lagerlund, Joel Ödmann och Jonna Ljunggren, Stockholms dramatiska högskola (Jonna går Mimskådespeleri-utbildningen)

Rebecka Kaneld, Jonas Lind, Elin Rusk, Alexander Jubell, Filip Johansson och Carl Gustafsson, Teaterhögskolan i Malmö

David Toresson, Dell’ Arte International School of Physical Theatre, Kalifornien, U.S.A.

Dessutom har bl.a. Maja Ericson, Jonna Ljunggren och Moa Hallgren bildat en egen teatergrupp; Ett Fri Grupp, som arbetar med ett antirasistiskt budskap. Maja och Moa driver nu på heltid arvsfondsprojektet Teater Struktur, i samarbete med Ungdom Mot Rasism