Sök Meny
Om orten Skara

Det gamla biblioteket i hjärtat av Skara.

Om orten Skara

Välkommen till Skara

"Jag har förälskat mig i denna lilla stad!"

"Den pittoreska staden Skara är belägen på Västergötlands bördiga slätter. Redan på avstånd möts man av två pampiga kyrktorn som avslöjar att denna stad, trots att den inte är så stor, har en domkyrka. Alldeles intill domkyrkan finns det välförsedda biblioteket, där det mesta går att hitta. I närheten ligger den botaniska trädgården, dit man kan bege sig med sin picknickkorg om sommaren. Känner man för en shoppingtur, är det bara att ge sig ut bland de små butikerna och när kaffelängtan blir för stor, behöver man inte gå många steg för att komma till ett fik eller ett konditori . Jag kan inte annat säga än att jag har förälskat mig i denna lilla stad. Varje dag går jag de kullerstensbelagda gatorna fram till skolan och tänker på att där jag trampar nu, har många gått före mig. Att få utbilda sig i en stad, med en sådan säregen historisk anda fortsätter ständigt att väcka min nyfikenhet och gör att Skara skiljer sig från andra städer."

Karin Grönberg, elev vid Skara Skolscen, år 2

Skara Skolscen
Skara Skolscen

Kulturen spelar en stor och viktig roll i tusenåriga staden Skara. Det är en hörnsten att bevara men också att utveckla. Kulturen i Skara är traditioner, historiska besöksmål, populärmusik och mycket mer. I Skara har kulturlivet ett brett spektrum inom musik, teater, litteratur, film och konst. Här finns, förutom Skara Skolscen, bibliotek och museum, biograf, fritidsgård, musikskola, och kulturföreningar.
Skaras ställning som lärdomsstad går tillbaka till medeltiden och har därmed en långvarig tradition av utbildning och studentliv.

I dag bor det cirka 18 500 personer här och kommunen har ett geografiskt intressant läge mitt i Skaraborg. Det gör det enkelt att pendla, samtidigt som du kan njuta av att bo i en charmig småstadsmiljö.  (Källa: Skarakommun.se)

 ***

Skara Skolscen
Vårens första picknick utanför skolbyggnaden.

Som elev vid Skara Skolscen kan du bo i egen lägenhet. I Skara finns också möjlighet att hyra studentrum. Hör gärna av dig till skolan om du har frågor kring boendet, så ska vi försöka hjälpa dig vidare!

Foto: Sebastian Angin

Rådhuset mitt i Skara
Rådhuset mitt i Skara. Foto: Ann Svensson

Kullerstensgatorna letar sig fram genom Skara centrum
Kullerstensgatorna letar sig fram genom Skara centrum. Foto: Ann Svensson

Toggle module

Karta

Toggle module

Folkungagatan 5, Skara

Grattis

Toggle module

1000 sökte och 570 kom till proven med hopp om att slutligen bli en av 12 nya studerande vid skådespelarprogrammet vid Göteborgs Universitet i höst.Nu är den formella antagningen klar och tre av de tolv nya studenterna är före detta elever vid Skara Skolscen!

Stort och varmt grattis säger vi till:

Viktor Björkberg som avslutade sin utbildning vid Skara Skolscen i december 2009

Erik Carlsson som avslutade utbildningen i Skara i december 2011

och Maria Pontén som gick ut den tre terminer långa utbildningen i Skara i maj 2013.

Joel Ödmann avslutade sin utbildning vid Skara Skolscen den 30 maj 2014. Bland 1179 sökande till de 10 platserna vid skådespelarprogrammet på Stockholms dramatiska högskola, fick han en!

Grattis också till Jonna Ljunggren som har antagits till mimskådespelareprogrammet vid Stockholms dramatiska högskola. Hon avslutade sin utbildning på Skara Skolscen våren 2011.

En före detta Skaraelev har också lyckats komma in på skådespelarprogrammet i Malmö (Lunds Universitet) med utbildningsstart i höst. Stort och varmt grattis också till Carl Gustafsson som avslutade utbildningen i Skara i december 2012.

Alexander Jubell var klasskompis med Calle i Skara. Han går på skådespelarprogrammet i Malmö och berättar under nedanstående flik om vad utbildningen i Skara har haft för betydelse för honom.

Läs Alexanders egen berättelse under fliken Röster om Skara Skolscen