Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Utbildningen

Arkitekturutbildningen

Arkitekturutbildningen är studiemedelsberättigad och förbereder dig inför studier på högskola. Vår ettåriga heltidsutbildning ger dig kunskap inom byggnadsarkitektur, inredningsarkitektur, landskapsarkitektur, stadsbyggnad, färg och form samt aktuella programvaror.

Arkitekturutbildningen är en Konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige. Konst- och kulturutbildningar är en egen utbildningsform som inte ska blandas ihop med Yrkeshögskoleutbildningar (Yh), som är en annan utbildningsform.

Arkitekturutbildningen

Arkitekturutbildningen förbereder dig inför studier på högskola. Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN (Studiemedel avdelning A3, studier på gymnasienivå).

Här får du personlig handledning och de rätta verktygen att bygga upp en portfolio att använda när du söker dig vidare till praktikplatser eller högskola. Arkitekturutbildningen är också ett bra komplement för dig som vill få ökad förståelse och kunskap om design och arkitektur.

Vi varvar praktiskt arbete med studiebesök och föreläsningar. Under utbildningen arbetar du med övningsuppgifter med verklighetsanknytning. Vårterminen avslutas med ett längre projektarbete. Du tränar din förmåga att gestalta allt från stadsbyggnad till inredningsdetaljer. Du får också lära dig olika tekniska och konstnärliga framställningsmetoder som till exempel rit- och skissteknik och modellbygge. I utbildningen ingår en omfattande kurs i programmet ArchiCAD och i slutet av andra terminen kommer det att finnas möjlighet att göra ett test för att bli certifierad programanvändare. Våra lärare är högskoleutbildade inom området, har yrkeserfarenhet och pedagogisk kompetens.

Under utbildningen får du: 

 • God tillgång till handledning.
 • Regelbundna utvärderingar som ger dig inflytande över undervisningens innehåll och genomförande.
 • Kvalificerade och högskoleutbildade lärare med yrkeserfarenhet.
 • I utbildningen ingår en omfattande kurs i programmet ArchiCAD och i slutet av andra terminen kommer det att finnas möjlighet att göra ett test för att bli certifierad programanvändare. ArchiCAD är ett av de marknadsledande CAD-systemen i Europa.
 • Tillgång till en dator under lektionstid.

Efter avslutad utbildning kan du:

 • Söka vidare till högskola. Du har både arbetsprover och kunskaper om hur du i ansökningarna kan visualisera dina idéer genom färg och form, modellbygge och ritningar.
 • Söka praktikplats på arkitektkontor. Dina grundläggande arkitekturkunskaper och din kompetens inom aktuell programvara gör dig mer eftertraktad på marknaden.
 • Komplettera med annan yrkesutbildning. Även personer inom byggbranschen, fastighetsmäklare och möbelförsäljare kan ha stor användning av grundläggande arkitekturkunskaper i det dagliga arbetet.
 • Presentera dig själv och dina kunskaper genom din portfolio med arbetsprover som du sammanställt under året.
 • Välkommen med din ansökan till läsåret 2020-21från och med den 15 januari. Sista ansökningsdag är den 1 juni.

  Om ansökan

  Välkommen med din ansökan till läsåret 2020-21från och med den 15 januari. Sista ansökningsdag är den 1 juni.

Viktiga datum

Toggle module

Ansökan till läsåret 2020-21
öppnar den 15 januari.
Ansök senast 1 juni.

Schemalagd studietid: mån-fre.

Vad kan du göra efter utbildningen?

Toggle module

Film

Toggle module

Fler Konst- och kulturutbildningar

Toggle module

Bultar ditt hjärta av skaparvilja? Vi har 20 heltidsutbildningar inom konst och kultur för dig som vill ta din kreativitet på allvar.

Läs mer

Kortare kurser

Toggle module