Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Utbildningen

Lär dig hantverket bakom designen

Design, Konstruktion och Sömnad är en ettårig, studiemedelsberättigande heltidsutbildning. Här får du en bra grund för vidare studier till designer, konstruktör, skräddare, sömmerska, och inköpare i modebranschen.

Om utbildningen

Under utbildningen får du gedigna baskunskaper inom det textila området och god tillgång till handledning. Våra kvalificerade lärare har yrkeserfarenhet och pedagogisk kompetens. Regelbundna utvärderingar ger dig inflytande över undervisningens innehåll och genomförande.

Under läsåret arbetar du med design, mönsterkonstruktion och sömnad i projektform. Du får erfarenhet av att arbeta i en kreativ process där du själv designar och tillverkar klädesplagg från idé till färdigt plagg. Teoretiska genomgångar varvas med praktiskt arbete och individuell handledning. Du arbetar i delmoment – kjol, byxa, blus, herrskjorta och klänning. Mönster skapas efter dina egna mått, efter antingen dam- eller herrkonstruktion och sedan syr du upp dina plagg. Utbildningen avslutas med en klädvisning. För en detaljerad beskrivning, se vår kursplan.

Efter avslutad utbildning kan du söka vidare till högskola. Du har både arbetsprover och kunskaper om hur du i ansökningarna kan visualisera dina idéer.

Tips inför dina studier hos oss!
En kurs i klädsömnad är meriterande när du ansöker till Modeskolan. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa möjliga sätt bör du ha sömnadsvana. Vi rekommenderar kurser i sömnad (se till exempel Folkuniversitetets kursutbud), innan du börjar Modeskolan STHLMs heltidsutbildning. Utbildningens tempo är intensivt och du kommer att lägga eget arbete även efter lektionstid. Vid enstaka tillfällen kan undervisning läggas in på kvällar eller helger.

  • Bultar ditt hjärta av skaparvilja? Vi har heltidsutbildningar inom konst och kultur för dig som vill ta din kreativitet på allvar. 
Oavsett vilket konstnärligt uttryck som är ditt och ligger och väntar på att få göra sig synligt - gör ett klokt val för din framtid.

    Fler Konst- och kulturutbildningar

    Bultar ditt hjärta av skaparvilja? Vi har heltidsutbildningar inom konst och kultur för dig som vill ta din kreativitet på allvar. Oavsett vilket konstnärligt uttryck som är ditt och ligger och väntar på att få göra sig synligt - gör ett klokt val för din framtid.

Vad kan du göra efter utbildningen?

Toggle module

Kortare kurser på deltid

Toggle module

För dig som vill gå under kortare tid och med mindre omfattning så har Folkuniversitetet textilkurser på deltid och kvällar.

Läs mer