Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Anna Golovanova Hjortkjaer

”Här är man i trygga händer hela vägen.”

Anna Golovanova Hjortkjaer är sångare och går första året på Vadstena Sång och Pianoakademi. Efter att i många år ha sjungit i kör upptäckte hon lusten i att skapa musik själv och att känna sin egen rösts utveckling. Under gymnasietiden i hemstaden Köpenhamn fick hon ytterligare blodad tand och beslutade sig för att satsa på sången fullt ut.

‒ Jag började med att söka till MGK, en högskoleförberedande utbildning i Danmark, och när jag inte kom in där så blev jag tipsad om Vadstena Sång och Pianoakademi. Efter att ha läst på lite mer förstod jag snabbt att utbildningen skulle passa mig bättre än någon annan. Här fanns allt jag ville ha, ett ställe där jag kunde fördjupa mig i musiken och inte tänka på så mycket annat.

Berätta lite om vad du som sångare gör på utbildningen just nu.
‒ Just nu ligger fokus på att hitta min egen röst och lära mig vad som känns bra och inte. Det är lika mycket ett fysiskt arbete med rösten som det är ett mentalt. Jag måste lära mig att lyssna till mig själv och inte låta mig störas av vad andra kan och hur de utvecklas. Det är lätt att jämföra sig med andra men vi är alla olika, och det går inte att pressa ner alla i en och samma form.

Vad är det bästa med utbildningen?
‒ En av de bästa sakerna är att man får möjlighet att fördjupa sig i så mycket, och att det är ett väldigt accepterande klimat. Vi stödjer varandra enormt mycket och pratar mycket tillsammans om musik, övning och teknik. Alla vet att alla går igenom sin egen utveckling, och det finns därför en stor acceptans för att man går sin egen väg och gör det man tycker är bäst för en själv just nu. Det är något jag verkligen saknat tidigare.

‒ Något som också gör utbildningen speciell är närheten mellan lärare och studerande. Man kan alltid få hjälp när man behöver, om det så är en ny repertoar som ska övas in eller om man bara behöver en kram.

Varför rekommenderar du utbildningen till andra sångare?
‒ För att det är en fantastisk möjlighet att fördjupa sig i sång och lära sig en massa nytt i en motiverande och vacker miljö. Man är i trygga händer hela vägen, och man vet att lärarna är här för att man ska få utveckla sig själv på bästa möjliga sätt. Jag blir hela tiden mer övertygad om att det är det här jag vill hålla på med, och får också självförtroendet till att göra det.