Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Johannes Bolmvall

”Utbildningen ger mig utrymme för både musikalisk och personlig utveckling.”

Johannes Bolmvall är pianist och går sitt första år på Vadstena Sång och Pianoakademi. Musiken har han haft med sig sedan barnsben, men det var när han upptäckte den klassiska musiken som han hittade rätt och ville prova på att ägna sig åt musik på heltid. I Vadstena tar han steget mot en framtid som klassisk pianist.

‒ Huvudanledningen till att jag sökte till just Vadstena Sång och Pianoakademi var att jag ville utvecklas som pianist, både i mitt solomusicerande och inom romanskonsten. Jag älskar att musicera tillsammans med andra och det visste jag att utbildningen lägger stort fokus på.

Berätta lite om vad du som pianist gör på utbildningen just nu.
‒ Det finns alltid mycket att göra oavsett om du är pianist eller sångare. Solistiskt arbetar jag just nu med verk av J.S. Bach, Franz Liszt och Hilding Rosenberg. Vi har olika romansprojekt där vi hittills arbetat med svensk, nordisk, tysk, fransk och engelsk repertoar. Under våren har vi två valfria interpretationsprojekt och det är de sångerna jag arbetar med just nu.

‒ Jag har också två helt nyskrivna sånger av studerande på Gotlands Tonsättarskola, vilka vi har ett samarbete med. De kommer att framföras under festivalen Ljudvågor på Gotland i maj. Vi har också börjat arbeta med vårt sceniska projekt Kärleksvalser där jag både spelar, sjunger och dansar.

Vad är det bästa med utbildningen?
‒ Det är utan tvekan kombinationen av oerhört hängivna lärare, en härlig studiemiljö och en fantastisk gemenskap mellan oss studerande. En stor förmån är också alla workshops och masterclasses, med duktiga och specialiserade gästlärare, som ingår i utbildningen. Det är lika självklart att vi pianister sjunger, dansar och läser dikter som att sångarna gör det. Att utbildningen dessutom ligger mitt i Vadstena är verkligen något att ta vara på. Vi studerande får ofta möjlighet att framträda på konserter, vilket är en väldigt värdefull förberedelse inför vidare studier och ett framtida yrkesliv.

Varför rekommenderar du utbildningen till andra pianister?
‒ I Vadstena finns det tid att utvecklas både som människa och musiker. Du blir sedd och utmanas på bästa sätt. Romansinterpretationen är en fantastisk möjlighet att som pianist få en stor repertoarkännedom, lära sig samspela med sångare och utveckla förmågan att tolka musik på flera nivåer. De individuella pianolektionerna, gemensamma pianolektioner och alla konserter ger möjligheter att utveckla det egna musicerandet både tekniskt och musikaliskt.