Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Lotta Bagge

"Jag ville hellre stå på scenen och istället för att sitta i diket."

Lotta Bagge hade under tonåren ambitionen att bli professionell cellist men började drömma om att sjunga. I maj avslutade hon den tvååriga utbildningen i sång på Vadstena Sång och Pianoakademi. Under sommaren kommer hon att ha ett antal spelningar i kyrkor runtom i Sverige med vänner från skolan. Sedan väntar vidareutbildning på högskola i Tyskland.Lotta stormtrivdes på utbildningen i Vadstena. – Ja, utbildningen var perfekt på alla sätt, säger Lotta.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag är född och uppvuxen i Göteborg, i en familj där musiken alltid spelat en central roll. Jag började i Brunnsbo Musikklasser som tioåring och spelade utöver det cello. Min ambition var att bli professionell cellist! Först under gymnasiets andra hälft började jag drömma om att sjunga - att stå på scenen och skådespela, istället för att sitta under den i ett dike. Därför sökte jag vidare till utbildningar efter gymnasiet, med den klassiska sången i fokus. Jag har inte ångrat det en sekund!

Varför valde du att söka till utbildningen?
– Jag ansökte ett antal utbildningar, men drömmen var att få börja på Vadstena Sång - och Pianoakademi. På utbildningen läggs mycket tid till att lära sig om romanskonsten, att tolka och interpretera tonsatta dikter. Därför tyckte jag att skolan verkade perfekt för någon som mig, som har en förkärlek för dramatiska dikter om kärlek och död! Och så här i efterhand kan jag lugnt säga att – ja, utbildningen var perfekt på alla sätt.

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
– Att våga utvecklas i min egen takt, tror jag. Att tro på att hårt arbete lönar sig, något jag fått bevis på vid upprepade tillfällen under utbildningens gång och inte hasta över viktiga steg på vägen. Sen förstås att alltid kämpa för att bevara lusten i mitt lärande, att ha kul med musiken varje dag!

Har du något råd till blivande studerande?
– Ta vara på tiden i vackra Vadstena! Att få befinna sig på en så otroligt inspirerande plats, med dess historia och kultur, omgiven av så kompetenta pedagoger har varit så givande. Och prata mycket med dina klasskamrater! För mig har mycket av motivationen och inspirationen kommit från att prata med mina vänner om musik och lyrik. Vem vet när man kommer få vara på ett ställe som Vadstena igen?

Berätta lite om vad du kommer att göra närmste tiden.
– I sommar kommer jag tillsammans med vänner från Vadstena sång - och pianoakademi att ha ett antal spelningar i kyrkor runtom i Sverige. Till hösten ska jag börja studera på Der Hochschule für Musik - Franz Liszt i Weimar, Tyskland.