Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Intervju med Martin Karlsson

”I Vadstena hittade jag ett självförtroende i mitt musicerande”

Smålänningen Martin Karlsson har haft musiken som följeslagare sedan unga år och har både spelat piano och sjungit. Efter två år på folkhögskola bestämde han sig för att fortsätta satsa på pianot och goda vitsord gjorde att han sökte till Vadstena Sång och Pianoakademi. Efter att nu ha avslutat utbildningen kan han själv stämma in i berömmet. ”Nu känner jag mig grundad i det musikaliska hantverket”, säger Martin.

Varför valde du att söka till utbildningen?
–  Jag hade hört väldigt mycket fint om utbildningen från flera av mina pedagoger som rekommenderade både utbildningen och skolans lärare. Att utbildningen sedan fokuserade på samarbetet mellan sångare och pianister i genren romanser var ett stort plus för mig, då jag älskar kammarmusik. Där, i det musikaliska samarbetet, i samspelet och samklangen finner jag kärnan i varför jag ägnar mig åt musiken. Jag är en person som älskar att dela scenen med andra, det är något speciellt med det.

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
–  I Vadstena hittade jag en arbetsdisciplin och ett självförtroende i mitt musicerande som fick blomma ut. Jag hämtade också kunskaper och färdigheter som gör att jag känner mig grundad i det musikaliska hantverket. Men de minnen som först kommer upp är skratten jag fått dela med andra, möten med fantastiska personer och förstås glädjen, nyfikenheten och lusten i arbetet med romanskonsten. Jag fick med mig så mycket som människa från utbildningen och för det tackar jag alla pedagoger, gästlärare och förstås mina studiekamrater.

Har du något råd till blivande studerande?
–  Vårda din tid i Vadstena och dess fantastiska stad, fina miljö och utbildning. Det är bara du själv som sätter gränserna för vad du kan uppnå där. Jag skulle också vilja säga att du är i trygga händer hos lärarna och att de vill ditt bästa, så låt din utveckling ta den tid du behöver. Hjälpen och stöttningen finns där för att man ska kunna ta ett, två, tre och många, många fler steg framåt i sin utveckling. Till sist: glöm inte bort mötet med vännerna på skolan. Där finns glädjen, kunskapen och hjälpen!

Berätta lite om vad du gör nu!
–  Nu fortsätter mitt äventyr till Värmland, där jag ska börja på musiklärarprogrammet på Ingesunds musikhögskola.