Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Ylva Stenberg

"Att sjunga klassiskt öppnade en helt ny värld för mig och min röst."

Ylva Stenberg spelade i band, höll på med teater och gick på musikestetiska programmet. Tanken med det var att bli musiklärare, och att ibland turnera med olika rockband. Men efter att hon fick prova på att sjunga klassiskt och blev rekommenderad att söka till Vadstena Sång och Pianoakademi tog hennes framtid en annan riktning. Under sommaren har hon sjungit Galatea på Confidencen i Stockholm och efter det börjar hon sitt nya jobb i Tyskland med större och viktigare roller.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund!
– Jag heter Ylva Stenberg (som artistnamn brukar jag lägga till mitt andranamn Sofia) och kommer från Arvika i Värmland. Som barn spelade jag fiol på kommunala musikskolan, men bytte senare till sång. Jag spelade i band och höll på med teater, både med och utan musik, och gick på musikestetiska programmet i Arvika. Tanken med det var från början att bli musiklärare, och att ibland turnera med olika rockband. Men så blev det ju inte!
På estetprogrammet fick jag prova på att sjunga klassiskt, och det öppnade en helt ny värld för mig och min röst. Jag har alltid gillat vikten av teknik och klang i klassisk musik, detta gick igen när jag spelade gitarr och piano. Jag gillar att "nörda" och när man behöver kämpa lite för att faktiskt bli bättre och bättre, istället för att lära sig låt efter låt, vilket var min erfarenhet av att spela folkmusik eller populärmusik. – I vilket fall blev jag väldigt intresserad av att utveckla min potential så mycket jag kan, vilket jag fortfarande sysslar med idag.

När gick du på Vadstena Sång och Pianoakademi?
– Efter två år på Ingesunds folkhögskola, år 2011 - 2012 gick jag på Vadstena folkhögskola (som det hette då). Jag kom in andra året jag sökte, första gången blev jag reserv.

Varför valde du att söka till utbildningen?
– En av mina gamla lärare från gymnasiet rekommenderade Vadstena, och efter att jag varit där första gången hade jag en så fin magkänsla och var så fascinerad av platsen att jag bestämde mig ungefär för att "här ska jag vara".

Vad var det viktigaste du tog med dig från utbildningen?
– Tekniken, musikaliska erfarenheter, disciplin och sammanhanget att vara i samma miljö som andra ambitiösa och talangfulla unga musiker.

Har du något råd till blivande studerande?
– Ta tillvara på så mycket du kan av utbildningen! Sätt upp ett mål för dig själv, vart du skulle vilja vara om tio år (det måste inte kännas 1000 procent realistiskt) och arbeta mot det. Ta väl hand om kropp och knopp och ha roligt!

Berätta lite om vad du gör nu!
– Efter mina studier i Hannover i Tyskland så jobbade jag på operan där i tre år fram till nu. I sommar sjunger jag Galatea på Confidencen i Stockholm och efter det börjar jag mitt nya jobb i Weimar. Där gör jag mina första större och viktiga roller i mitt fack, så det ser jag väldigt mycket fram emot!

https://www.ylvasofiastenberg.com