Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Vår utbildning - Allmän kurs
Du är här:

Vår utbildning - Allmän kurs

På Allmän kurs läser du färdigt gymnasiet. Detta är folkhögskolans motsvarighet till gymnasieskolans treåriga program och ett komplement till Komvux.

Vem kan söka till Allmän kurs?

Du som saknar fullständig gymnasieutbildning men har godkänt betyg i grundskolans matematik, engelska och svenska. Vi vill att du har fyllt 18 år när kursen börjar. Vi har extrahjälp i samtliga ämnen som erbjuds på Allmän kurs.

Vilken behörighet ger Allmän kurs?

Allmän kurs motsvarar en treårig gymnasieutbildning och ger en grundläggande behörighet (högskolebehörighet). Grundläggande behörighet är ett krav på att du som sökande ska ha vissa förkunskaper vid ansökan till högre utbildning. Med en grundläggande behörighet kan du söka till högskola, universitetet och YH-utbildningar. För att få en grundläggande behörighet krävs att du har klarat av följande tio kurser:

  • Svenska 1,2 & 3
  • Engelska 5 & 6
  • Matematik 1a/b/c
  • Samhällskunskap 1a1*
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Särskild behörighet

Alla utbildningar på universitets- och högskolenivå kräver grundläggande behörighet men det kan utöver det också krävas särskild behörighet till vissa utbildningar. Utöver de tio kurser som ingår i Allmän kurs kan du också läsa kurser för att få särskild behörighet hos oss. Exempel på sådana kurser är matematik 2a / b / c eller samhällskunskap 1b. 

Folkbildningspedagogiken – att lära tillsammans

Vi erbjuder samma kurser som den vanliga gymnasieutbildningen men undervisningen sker på ett annat sätt. Vi arbetar efter folkbildningspedagogiken, där fokus ligger på att i en lärarledd process lära tillsammans och av varandra. Undervisningen är lärarledd och sker i mindre grupper för att läraren ska ha nära kontakt med dig som deltagare. Vi kombinerar tematisk undervisning med ämnesmässigt indelad undervisning. Att läsa tematiskt innebär att vi utifrån ett tema väver in de olika huvudämnena i undervisningen.

Vår inriktning - digital profil

Skolarbetet präglas av vår digitala profil. Med digitala plattformar har vi ett kontinuerligt flippat lärande. Dessa digitala redskap hjälper inte bara till i utbildningen utan hjälper också våra deltagare i den personliga utvecklingen.

Intyg som ges efter avklarad Allmän kurs på folkhögskola

När du läst färdigt Allmän kurs kan du få högskolebehörighet, förutsatt att du har läst de kurser som krävs för att söka till universitet och högskolor. Med ditt behörighetsintyg hamnar du i en kvot/urvalsgrupp för de som studerat vid folkhögskola. En kvot/urvalsgrupp är en grupp sökande som konkurrerar om utbildningsplatser. Folkhögskolans kvot/urvalsgrupp benämns som folkhögskolegruppen eller BF. 

Kursens längd

1 till 3 år beroende på förkunskaper. Du måste ha intyg som styrker dina avklarade kurser om din studietid ska beräknas ta mindre än tre år.

Kostnad

Vi tillhandahåller allt studiematerial och lokalerna är utrustade med elevdatorer.

Tider och studietakt

  • Kursen är på heltid. Ramtiden för undervisningen är varje dag mellan 09:00 - 15:00.
  • Obligatorisk närvaro alla dagar.
  • Sista anmälningsdag är den 24 juni 2019. Höstterminen börjar den 22 augusti 2019.  

Internat

Nej.

Service

I lokalerna finns tillgång till mindre kök med mikrovågsugnar och kylskåp. Med vårt läge i centrum har man nära till matställen och affärer. Du har också tillgång skolhälsovård (skolsköterska och kurator) och SYV. Vi har extrahjälp i svenska för de deltagare som behöver.

Studiestöd från CSN

Utbildningen är CSN-berättigad.

*1a1 kurser innebär att det är en 50 poängs kurs (en halv kurs). Samhällskunskap 1b motsvarar 100p (en hel kurs: 1a1 + 1a2 = 1b).Om du har frågor

Kontakta Arnela Lozic 0721-41 29 54 eller mejla arnela.lozic@folkuniversitetet.se

Ansök nu!

Toggle module

Hitta till oss

Toggle module